Как да си изберем смартфон?

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Закупуването на нов телефон и по-точно нов смартфон изглежда сериозно предизвикателство, особено за тези от вас, които до момента не са притежавали и не са използвали подобно устройство. Пазарът предлага огромен спектър от телефони, всеки от които притежава различни характеристики и, съответно, се предлага на различна цена.

Samsung

Подхождайки към закупуването на нов мобилен телефон, трябва да се има предвид, че при този тип устройство не съществува едно единствено, което може да бъде наречено „най-добро“. Същото е и при колите, и при лаптопите, и при всички подобни стоки, при които производителите са много, а конкуренцията – повече от жестока. Именно затова и покупката на смартфон не е най-простата задача.

Ако сте блондинка, нещата са много елементарни – вадите една солидна сума пари от вашия или нечий друг джоб, отивате до магазина и подобно самун хляб си купувате „белия айфон“, защото „е много муци“. Ако сте здравомислещ индивид, който няма желанието да си пръска парите на вятъра и е абсолютно категоричен, че търси най-подходящия за себе си смартфон, то искате срещу въпросната сума пари да получите търсеното качество. Затова, преди да стигнете до самата покупка, трябва да проучите как седят нещата на пазара – различни мобилни оператори, различни магазини, промоции и прочее.

ПЪРВО ИЗБЕРЕТЕ МОБИЛНИЯ ОПЕРАТОР, ПОСЛЕ ИЗБЕРЕТЕ ТЕЛЕФОНА

Най-често около Коледните празници промоциите на стоки са най-големи. При смартфоните нещата седят по същия начин. Най-големите намаления са именно по Коледа, а най-ниските цени обикновено са при мобилните оператори, които, предлагайки ви смартфон на изгодна цена, искат да ви обвържат с договор за мобилна услуга и съответно да ви направят техен абонат, който редовно да пуска парички в корпоративната им касичка.

След хилядите разправии на клиенти с различни оператори в България през последните години са ясни две неща: 1) Няма „най-добър оператор“ и 2) Няма истинска конкуренция между наличните оператори, т.е. цените навсякъде са горе-долу еднакви и от вас зависи кой план, при кой оператор ви е най-изгоден. Но преди да закупите нов телефон, трябва да имате много ясна идея за това кой оператор предлага най-добрата и най-изгодната за вас услуга.htc.com

Купувайки смартфон, няма как да не вземете предвид абонаментния план, който използвате. Все пак освен стандартния пакет разговори и SMS-и, с придобиването на „умен“ телефон ще имате нужда и от допълнителен пакет данни, вероятно и от по-солидно количество безплатни MMS-и, все пак най-вероятно ще разполагате с прилична камера и ще имате желанието да споделите с приятели и роднини направените с нея снимки.

Разбира се, съществува вероятността телефонът, на който сте се спряли, да не е на най-изгодна цена при мобилния оператор, който предлага най-удобния за вас абонаментен план. Имайте предвид обаче, че смартфонът е еднократна инвестиция, докато с абонаментния план сте обвързани поне за година. Така че, ако последният е достатъчно изгоден, сметката, дали ще компенсира в дългосрочен план за малко по-високата цена на телефона, е елементарна.

По-принцип, ако се намирахме в друга държава, която е по-развита технологично от нашата, би било редно да се обсъдят въпроси като покритие, 3G или 4G мрежи и скорост на мобилния интернет. При нас тези въпроси са малко или много решени, поради чисто технологичните ограничения, които изпитват операторите. За да съм съвсем коректен обаче, ви съветвам преди да изберете оператор, да посетите представителен магазин, където да тествате скоростта на интернета, да разпитате приятели на различни оператори за покритието, за качеството на 3G мрежата и, разбира се, за скоростта. Можете да потърсите тази информация и в по-специализираните форуми.

И преди да пристъпим към самото избиране на смартфона, един последен съвет – избягвайте проповедите на болните фенове. Любителите на iPhone ще ви заливат с информация за престиж, дизайн, ала-бала; Android ботовете ще ви разказват приказки за удобство, свобода и прочее; а лобито на Windows Phone ще настоява, че платформата разполага с всяко приложение, което може да ви е нужно, някога. С други думи, това че някой ви казва, че ви трябва супер професионален фотоапарат с ръчни настройки, не значи, че не можете да се снимате в тоалетната и с обикновена „сапунерка“. Същото е и при телефоните – трябва да прецените кое точно устройство ще отговаря перфектно на нуждите ви.

ИЗБЕРЕТЕ ПЛАТФОРМА

След като сте избрали оператора, с който да подпишете, не се хвърляйте върху най-скъпия или най-мощния телефон на пазара. Преценете коя операционна система или платформа ще пасне на вашия начин на работа с мобилното устройство. В момента големите играчи на пазара са iOS, Android и Windows Phone. Blackberry прави опити да ги догони, но към момента не особено успешни, затова няма да се спирам върху тази платформа като алтернатива.

Преди да направите тази крачка, обърнете внимание на платформата, която използват членовете на вашето семейство и най-близките ви приятели. Ако група от хора близки до вас използват устройство с една и съща операционна система, то вероятно бихте предпочели да се присъедините към тях. По този начин ще можете да си помагате с приложения, проблеми и дори е възможно да получите уникален канал за комуникация като iMessenger и Talk, например.Guliver/Getty Images

iOS

Под тази операционна система работят всички устройства на Apple – iPhone, iPad и iPod Touch. Това е може би най-мощната и най-лесната за използване платформа. Най-важното, което трябва да знаета за iOS и основното предимство на системата, може да се събере в една дума: приложения. Неоспорим факт е, че AppStore на Apple разполага с най-богато разнообразие и най-качествени приложения. Благодарение на iOS, iPhone е мощен инструмент като гейминг платформа, като система за забавление и като бизнес устройство. Всичко това благодарение на приложенията.

Като недостатъци на iOS могат да се посочат липсата на Flash при браузване, невъзможността да се използват уиджети и малкото възможности за персонализиране на интерфейса. За сметка на това операционната система е доста стабилна и няма да ви създава сериозни главоболия.

Android

През последните няколко дни операционната система за мобилни устройства на Google направи истински фурор в света на технологиите. Можете да си закупите смартфон под Android в почти всяка форма и почти всеки размер. Тази платформа е разработена, за да работи с инструментите на Google, т.е. ако ползвате активно Gmail, например, би следвало да се замислите за телефон с Android. Google Maps също работи много добре под тази операционна система, както и ред други услуги на технологичния гигант.

Android също разполага с мощна екосистема от приложения, но не толкова добра, колкото тази на Apple. Много от програмите за Android не са толкова качествени като тези за iOS. Също така разнообразието от телефони, които ползват платформата, правят почти невъзможно за разработчиците на софтуер да поддържат дадено приложение за всички телефони с Android на пазара.

Най-важното за Android са безбройните възможности за персонализация. Благодарение на различни приложения и уиджети можете напълно да преобразите своето Android устройство и да му придадете уникална визия. Като цяло отнема малко повече време, за да настроите напълно своя смартфон под операционната система на Google, аз например се занимавах с моя Nexus S малко над два часа, за да му придам вида, който исках.

Това огромно разнообразие обаче може да се окаже проблем. Наборът от производители, които работят с Android, е голям и всеки иска да сложи на своя продукт нещо уникално. Най-много са промените по потребтелския интерфейс. От Google често обновяват и подобряват Android. Тези подобрения обаче понякога се забавят за голяма част от смартфоните, а за някои така и не се случват, тъй като техните създатели трябва да ги прекроят така, че да паснат на личния им потребителски интерфейс.

В този ред на мисли, ако се спрете на Android телефон, трябва да сте доволни от възможностите му още от първия момент, в който го използвате, тъй като подобренията не винаги са гарантирани. Единствено Nexus серията се радва на навременни обновления, тъй като телефоните от тази поредица използват „чист“ Android – такъв, който не е модифициран от производителя на устройството. Но в крайна сметка това е цената, която се налага да платите за телефон, който максимално да пасва на личните ви претенции.

Windows Phone

Microsoft направи сериозни подобрения на своята операционна система за мобилни устройства – Windows Phone. Платформата е много по-различна от всичко останало на пазара. Microsoft залагат на смел и много приятен за окото дизайн, който е наречен „Metro“. Освен това смартфоните под Windows Phone са много добре свързани с екосистемата на компанията, т.е. с това устройство имате бърз и лесен достъп до Xbox Live, Office, Bing и всички инструменти на Microsoft в „облака“.

Най-интересното за Windows Phone се случва на основния екран, където вместо иконки и уиджети, както при конкурентите, са разположени уникалните за системата Live Tiles – кутийки, чието съдържание се обновява в реално време според вашите лични настройки. Всеки Live Tile те води към приложение, макар че някои от тези кутийки събират функционалностите на няколко приложения в едно. Например музикалният Tile ти позволява да слушаш своята собствена музика от телефона, да си пуснеш онлайн радио или да използваш „облака“ на Microsoft.

Самият избор на приложения е доста по-оскъден в сравнение с този при iOS и Android. Много от най-добрите програми за мобилни устройства са налични и за тези под Windows Phone, но за други ще ви се наложи да почакате. Екосистемата с приложения на Microsoft обаче се развива с бързи темпове и потребителите с Windows Phone съвсем скоро ще могат да разполагат с по-голямата част от функционалностите, налични за техните приятели с iOS и Android устройства.

Съвместната работа на Microsoft с някои от водещите производители на смартфони като Nokia и HTC пък роди интересни модели с много приятен дизайн и налични в много интересни цветове. Ярък пример за това са HTC Windows Phone 8X и Nokia Lumia 820.

ХАРДУЕР

Основният вид телефони, които се предлагат на пазара, са изцяло базирани върху сензорния дисплей, т.е. с възможно най-малко допълнителни бутони. Има и такива устройства обаче, които разполагат с QWERTY клавиатура, разположена или под дисплея, или скрита с помощта на плъзгачи в гърба на телефона. Последните два типа имат своите предимства най-вече от гледна точка на удобството при писане, но не са толкова популярни сред масовия потребител, който залага на напълно сензорно преживяване.

След като прецените как точно искате да изглежда като форма и налични бутони вашият смартфон, можете да преминете към анализ на техническите характеристики. На голяма част от тези показатели на устройството трябва задължително да обърнете внимание, но има такива, които е съвсем резонно да игнорирате.

На първо място в този списък идва размерът на екрана. И както сме свикнали да казваме и да чуваме – „размерът винаги има значение“. Стандартният за смартфон размер е 4 или 4.3 инча в диагонал на екрана. Има и по-малки устройства с 3-инчови или по-малки дисплеи, както и такива смартфони, чийто екран е цели пет инча. Тук размерът е от особено значение за начина, по който ще боравите с телефона. По-малките устройства са лесни за държане и за управление с една ръка, докато по и най-големите ще изискват от вас често да използвате и двете си ръце, за да постигнете желания от вас резултат. Спирайки се на малък и удобен смартфон обаче, най-вероятно ще означава, че ще трябва да направите компромис с някои други Mtelтехнически параметри, от които зависи общата производителност на устройството.

Един от тях отново е свързан с екрана на смартфона и по-конкретно с типа дисплей, който е монтиран. Основно типовете дисплеи са два – AMOLED и LCD, от които има разновидности. Приема се, че AMOLED е по-ергономичният тип дисплей и щади повече батерията на телефона, също така този тип екрани предлагат „истинско“ черно, в което пикселите са буквално изгаснали, а не „светят“ в черно. Цветовете при AMOLED дисплеите са и по-ярки. За LCD дисплеите пък се е наложило мнението, че предлагат много по-реалистични и красиви цветове на картината. Последните дават и по-добри резултати при работа с телефона под директна слънчева светлина.

За да сте абсолютно сигурни кой точно тип екран ще ви хареса най-много, е удачно да тествате телефона в магазина, преди да го закупите. Гледайте картината от различни ъгли и наблюдавайте как се променят цветовете, дали се размазват и дали въобще се виждат.

Следващият фактор при избора на смартфон е камерата. Мнозина смятат, погрешно, че колкото повече мегапиксели е една камера, то толкова по-добри снимки прави. Истината е, че качеството на снимките зависи от няколоко неща, едно от които е броят на мегапикселите. За отлични снимки имате нужда от високо качество на оптичните елементи на камерата, от добър сензор и от качествен софтуер, който да обработва изображенията. Няма конкретен критерий, по който да прецените дали една камера е добра или не. Затова тествайте. Опитайте се в магазина да снимате при по-малко светлина, да разклатите ръка, докато заснемате снимката или да помолите някой да се мърда, докато го снимате. Фотографиите, които получите като резултат, ще ви помогнат да определите дали камерата е хубава или не.

При процесора нещата са сходни. По-големите числа невинаги означават по-добра производителност. Мнозина се прехласват по новите четириядрени процесори, но истината е, че към дадения момент голяма част от софтуера не може да се възползва от всички четири ядра на тези чипове, а разчита на половината или дори на една четвърт от тях. В този ред на мисли един добър едноядрен или двуядрен процесор най-вероятно ще се справя също толкова добре, колкото четириядрения. Същият е и въпросът с тактовата честота – 1.5 GHz звучи по-добре от 1.2 GHz и обикновено е така, но всъщност работният капацитет на процесора зависи и от неговия модел.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ СМАРТФОН ЗА ВАШИТЕ НУЖДИ

Отоговорът на този въпрос реално се определя от това за какво възнамерявате да изпозлвате новозакупения си „умен“ телефон.

Богатата екосистема от приложения на iOS прави iPhone перфектен за игри. Повечето от най-хитовите големи заглавия в развлекателния софтуер имат и своя мобилна версия, която за iOS е изпипана до съвършенство. Другият вариант за гейминг е телефон с Windows Phone, където имаме интеграция с вашия Xbox Live профил, ако имате такъв.

Преди време водещи устройства за работа с e-mail бяха смартфоните на BlackBerry, чието изоставане в иновациите обаче ги лиши от тази силна позиция и позволи на Android на Google да грабне короната. Уникалният начин, по който операционната система взаимодейства с Gmail, прави устройствата под Android най-добри за работа с имейл. Ако обаче нямате поща в Gmail, то всички устройства предлагат еднакво добри варианти за работа с друг тип електронна поща.LG ElectronicsGoogle Nexus 4 е последното от големите предложения за сезон 2012 г.

Windows Phone пък предлага най-добрата работа с документи, заради силната връзка с оригиналния Office пакет за настолни компютри. По този критерий iOS и Android делят второто място. Операционната система на Apple предлага огромен избор от приложения за офис работа, докато Android продължава да развива и то с добри темпове своят инструмент Google Drive.

И трите платформи предлагат стабилна интеграция на приложенията и възможностите за комуникиране със социалните мрежи. Facebook и Twitter присъстват по различен, но много стабилен начин и при iOS, и при Android, и при Windows Phone.

Ако възнамерявате да използвате телефона си за навигация, то Google Maps на Android неоспоримо предлага най-качествената услуга. Не всички екстри на приложението са налични за България, но работата с приложението пак е доста по-лесна и удобна от тази с конкурентните решения.

ФИНАЛНАТА СТЪПКА

За финал трябва да вземете трудното решение дали ще разчитате на някой от мобилните оператори и ще се възползвате от техните коледни и новогодишни промоции, което автоматично ще ви обвърже с договор към дадения оператор или ще търсите смартфона от независим разпространител и единственото ви задължение към оператора ще е свързано с тарифния план, който сте избрали.

Ако не се нуждаете от смартфон от супер висок клас, каквито са до момента посочените примери, то не е зле да огледате и някои от по-остарелите устройства, подобно Nokia Lumia 800, или можете да се обърнете към орязана версия на мощен телефон, каквато е Galaxy SIII Mini. Подобно решение обаче е препоръчително най-вече при ограничен бюджет или, ако наистина сте стигнали до извода, че именно това може да бъде телефонът за вас. Коледните промоции тепърва започват, затова претеглете добре възможностите си.

Каквото и да решите, ако следвате посочените стъпки и четете повече рецензии и мнения из нашите и чуждите форуми по темата, то преди да влезете в магазина в главата ви дилемата ще е между ограничен брой устройства, които отговарят на вашите критерии. Тогава решението зависи вече напълно и само от личното преживяване, което ще получите, когато всяка една от играчките, между които се колебаете, попадне в ръцете ви и буквално я разцъкате.

Материалът е съставен с помощта на информация от The Verge, Tech Crunch и Engadget.