Седмица на десертите: Щолен за Коледа

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

След като през първата седмица на декември ви показахме 7 различни и специални супи, сега решихме да се подсладим. Посвещаваме следващите няколко дни на десертите, като започваме с един традиционен сладкиш от Германия: коледния щолен.

Необходими продукти 450 гр. брашно тип 500 225 гр. масло 100 мл краве прясно мляко 150 гр. стафиди 150 гр. орехови ядки 50 гр. захар 70 мл ром 100 гр. пудра захар 5 бр. яйчен жълтък 1 пак. мая 1/2 ч.л. сол 1 пак. ванилия

Начин на приготвяне

Смесете рома, стафидите, настърганите кори и орехите в купичка и ги залейте с рома.

Оставете ги да престоят така около 10 мин, след което ги кипнете за 4-5 мин.

Замесете в дълбок съд рядко тесто от хладкото мляко, захарта, маята и 5-те с.л. брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло 20 мин.

Добавете към тестото останалото брашно, 125 грама от маслото и жълтъците. Старателно омесете тестото. По време на месенето добавете вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол.

Сложете тестото в дълбокия съд, покрийте го с кърпа и го оставете да втасва на топло за 2 часа.

След като тестото втаса, го разточете на овална кора. Прегънете го така, че горният край да не прихлупва долния и с точилка леко го натиснете откъм прегъвката.

Сложете щолена в тава, покрита с хартия за печене, покрийте го с кърпа и след 30 мин. го сложете да се пече на 170 градуса. Оставете го във фурната поне за час. Ако започне да загаря, го покрийте с фолио.

Непосредствено след като се изпече, щоленът се намазва с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар. Това се повтаря, докато свършат маслото и пудрата захар.

Повече за историята на традиционния коледен кейк може да разберете в Kulinar.bg