Как да разпознаем мигрената?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Класическите признаци на мигрената са пулсиране и много силно главоболие, което обикновено започва около едното око или слепоочието.

“Мигрена” про­изхожда от гръцката дума hemikrania, която означава „половината от главата”. Болката може да се разпростре и да обхване половината или цялата глава и ако не се предприеме лечение, понякога може да продължи до три дни. Обикнове­но физическата дейност влошава симптомите. Ранните предупредителни знаци за настъпваща мигрена могат да включват аура (когато виждаме ярка светли­на) и други зрителни нарушения, например слепи петна и временна загуба на периферното зрение. Други предупредителни знаци могат да са временно га­дене, отпадналост и чувствителност към шум и ярка или ослепителна светлина.

Въпреки че точната причина за мигрената все още е неизвестна, съществуват определени фактори, които са свързани с този тип главоболие. По време на пристъп са налице спазми на кръвоносните съдове в мозъка, което предизвик­ва свиването им, последвано от бързото им отпускане. Това води до отделянето на химически вещества в мозъка, които предизвикват пулсираща болка. На­следствеността е друг фактор, който допринася за това състояние, по-характер­но за жените, отколкото за мъжете.

Мигрената може да се дължи на кофеинова абстиненция, излагане на ярка или заслепяваща светлина, орални контрацептиви, медикаменти за разширяване на кръвоносните съдове, обезводняване, промени в навиците за сън, стрес, хормонални колебания, както и консумацията на храни, съдържащи определе­ни химически вещества. Предварителните изследвания сочат, че неправилният баланс на мозъчния невротрансмитер серотонин може да играе определена роля за започването на този вид главоболие.

Има няколко съединения, за кои­то се предполага, че провокират мигрена. Това са: нитрити (в беко­на, кренвиршите и сушеното ме­со); тирамин (в саламите, черве­ното вино, пилешките дробчета, активната мая и добре узрелите сирена); танини (в ядките, ябълко­вия сок, гроздето, горските плодо­ве, кафето, червеното вино и чая) и сулфитите (използвани като консерванти във виното и суше­ните плодове).

Мононатриевият глутамат (MSG) вероятно също причинява мигре­на. Тази съставка често се използ­ва за ястията в китайските рес­торанти и се съдържа в много търговски продукти, включително подправките (внимателно четете надписите на опаковката). В спи­съка с подозрителни продукти се нареждат и изкуствените подсла­дители.

Въпреки че и шоколадът може да е сред храните, причиняващи мигрена, изследванията са проти­воречиви. Някои от тях сочат, че той вероятно е по-безвреден, от­колкото се смяташе досега.