Храни в сезона на грип и настинки

4
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.20 от 5)

За всеки сезон диетолозите препоръчват набор от особено полезни, стратегически храни. Кои храни ще ни помогнат да преживеем зимата в добро здраве и отлично настроение?

Парадокс: киселото зеле е по-полезно отколкото прясно. И всичко това е заради факта, че млечнокиселите бактерии, които в действителност вкисват зелето, синтезират нови вещества. В резултат на това, киселото зеле е обогатено с витамини B1, B2, B3, В6 и B9.

В 300 грама кисело зеле се съдържа дневната нужда от витамин C. В 100 грама кисело зеле, има толкова витамин С, колкото в 200 грама мандарини, или в 100 грама зелен лук, или в 0,5 кг. моркови.

Слънчогледово олио е основният доставчик в организма на “добрите” полиненаситени мастни киселини. Две с.л. на ден са залог за здраво сърце, мозък и кръвоносни съдове. Полезни са също и семената на слънчогледа. Те съхраняват “живите” компоненти, които се изхвърлят от слънчогледа в рафинериите. Това са фосфолипиди, стероли и мастноразтворими витамини, предотвратяващи стареенето.

Още едно предимство, което няма маслото е протеинът. По съдържание на протеини слънчогледови семена са по-богати от яйцата. Този състав на протеините се цени заради благоприятното съчетание на аминокиселини.

В 100 грама от слънчоглед, има толкова протеини, колкото в 140 грама лешници, или в 500 грама говеждо месо или салам.

Цвеклото по-често се подценява, отколкото да се надцени. Цвекло е най-богатият източник на калий, манганови соли, органични киселини и основи. Цвеклото подобрява функция на черния дроб и бъбреците, предотвратява авитаминозата. То понижава кръвното налягане, възпрепятства склерозата. Цвеклото извежда солите на тежките метали, от чието отделяне страдат жителите на градовете, дишащи изгорелите газове от колите. То регулира мастния метаболизъм, способства за кръвообразуването и предотвратява рака. Цвеклото се съхранява дълго без консервиране. Бульон от 1-1,5 кг настъргано цвекло, поставен в буркан и в хладилник, се препоръчва да се яде една седмица. Няколко лъжици на ден са перфектно лекарство и една прекрасна гарнитура за месо, защото цвеклото съдържа соли на калция и кобалта, без които витамин В12 не може да се усвои от месото.

В цвеклото има много пектин, който отстранява от организма отровните и канцерогенните вещества. Ето защо, цвеклото е наречено естествен имуностимулатор. В 100 грама цвекло има толкова пектин, колкото в 200 грама моркови или 300 грама лук.

През зимата, когато слънчева светлина не е достатъчна, организма не може самостоятелно да произведе витамин D в достатъчко количества. Тогава, под намръщеното небе, получаваме това важно за костите, кръвоносни съдове и бъбреците вещество само от храната.

И тук херингата няма равна.

Парченце херинга с тегло 100 грама съдържа половината от ежедневните нужди от витамин D. Сред другите предимства на херингата са:

лесноусвояем протеин, който в месото на херингата е повече, отколкото във всеки друг вид трапезна риба;
ценни мазнини, съдържащи „добри” полиненаситени омега-3 мастни киселини, намаляващи риска от сърдечни атаки и инсулти;
йод, който е особено много в дроба, флуор, калий, фосфор.

Херингата доставя не само ценни хранителни вещества, но също така допринася за смилаемостта на останалата храна. Съдържанието на витамин D в 100 грама херинга е същото, както в 1,5 кг телешки черен дроб, или в 1 кг сирене или в 15 кокоши яйца.