Ябълков щрудел със стафиди и локум | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Ябълков щрудел със стафиди и локум
От: Наталия Димитрова

 

Прочетено: 1021
Оценка: 6.00
Препоръчано: 0

3 големи ябълки
1/2 ч.ч. захар (най-добре 50:50 бяла и кафява) + още 3 с.л. кафява захар за поръсване
1 ч.л. канела
щипка сол
щипка индийско орехче
1/4 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. сок от лимон
20 гр масло
50 гр стафиди
50 гр орехи, начупени на дребно (може и лешници)
няколко парчета обикновен локум
1 яйце
1 пакет бутер тесто
малко брашно за поръсване

 

Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на тънки филийки. В купа ги смесете с лимоновия сок, захарта, солта, канелата, инд. орехче и джинджифила. В дълбок тиган на котлона разтопете маслото. Добавете към него ябълките и разбъркайте внимателно, така че хубаво да се покрият с разтопено масло. Върнете на котлона на средна температура и задушете около 10 мин, докато ябълките поомекнат, а сиропът леко се сгъсти. Прехвърлете ябълките в широка чиния с малко от соса да поизстинат. В останалия сос изсипете стафидите и оставете за 5-10 мин. Извадете бутер тестото от хладилника и разстелете листа върху леко набрашнена повърхност. Ако желаете, може да направите един голям щрудел от цялото тесто или да го разрежете на 3-4 правоъгълника за отделни по-малки щрудели. Във втория случай ще трябва съразмерно да разпределите и плънката.
Разположете в ивица посредата на тестения правоъгълник тънки резени от лукума. Отгоре разпределете на 2 слоя от ябълките. Отгоре поръсете със стафиди и малко от соса. Добавете и начупени на дребно орехи. След оформянето на средната ивица с плънка, с остър нож на разстояния около 1-2 см едно от друго разрежете тестото на ресни от двете страни.

Подгънете двата къси края, така че да захлупят леко плънката, след което отрязаните ресни започнете да съединявате посредата, така че да се оформи като плетеница.

Поставете щрудела в тава върху хартия за печене и оставете в хладилника за 10-ина минути, докато загреете фурната на 200 градуса. Извадете щрудела от хладилника, намажете го добре с разбито яйце, разбъркано с 1 ч.л. вода. Поръсете отгоре с кафява захар. Печете в загрятата фурна около 25 мин. Извадете, оставете да поизстине и поръсете с пудра захар.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ