Откриват рак на дебелото черво по дъха!

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Откриват рак на дебелото черво по дъха!

12 декември 2012
  Любопитно
   

Ракът на дебелото черво може да бъде диагностициран с помощта на прост дихателен тест още в ранен стадий на болестта.

Този тест ще спести на хората необходимостта да понесат неприятните ендоскопски изследвания. Технологията на изследването е публикувана в престижното специализирано издание British Journal of Surgery. Ангажираният екип с ръководител д-р Донато Алтомаре от университета в Бари /Италия/ докладва там първите резултати от изследванията си.

Учените са използвали това, че раковите клетки се различават от нормалните по някои специфики на обмяната на веществата. Продуктите от тяхното функциониране се излъчват при дишането чрез белите дробове. Ето защо е лансирана хипотезата, че чрез анализ на дъха може да се предположи дали един човек е заплашен тъкмо от тази форма на злокачественото заболяване.

По време на тестовете са били изследвани 37 пациенти с доказан колоректален рак и 41 здрави доброволци. Анализът на веществата от издишания въздух при двете групи показал съществени различия! От наличните 58 вещества и съединения са били отделени 15, които със сигурност насочват към настъпило израждане на клетките.

Дихателният тест като възможност за диагностика все още е на първи етап от разработката, но според ангажираните учени той е перспективен и в бъдеше ще може да се прилага в профилактични изследвания на населението.

източник: lekar.bg