„Хъбъл“ откри седемте най-древни галактики

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Астрономите, които обработват данните на космическия телескоп „Хъбъл”, се натъкнаха на седемте най-древни галактики, известни до момента. Те са се формирали постепенно преди повече от 13 млрд години, веднага след раждането на Вселената, предаде USA Today.

Изображенията, направени от телескопа, са заснети посредством технологията „Свръхдълбоко поле”. Тя позволява на „Хъбъл” да снима с максимална резолюция и да се фокусира върху малки зони от звездното небе. Най-старата заснета галактика е родена едва 380 млн години след Големия взрив, изчислиха учените.

Седемте „старейшини” датират грубо от 400 до 600 млн години след Големия взрив, който се е случил преди 13,7 млрд години.

„Тази космическа зора не е била уникално, едновременно явление”, обясни асрофизикът от института „Калтех” Ричард Елис. Той е ръководител на екипа, който открил галактиките след над 100 часа взиране в глъбините на Вселената с помощта на „Хъбъл”. „В наблюденията си виждаме, че тези галактики са се развили много плавно.”

„Тези ранни звездни образувания са градивните блокове на съвременните галактики”, допълни астрономът от Харвард Ейбрахам Льоб. „Това всъщност е научният вариант на историята за Сътворението.”