Цигарите раждат нова политическа алтернатива

8
Добави коментар
vaksen1
vaksen1

Такива са резултатите от новото непредставително асоциологическо проучване на ПР1 България. Най-големия дял гласували (28%) твърдят, че ще основат партия на пушачите, като при това са убедени, че ще спечелят следващите избори.

Тези резултати показват, че по-голямат част от гласувалите са наясно с бъдещите политически залози в парламентарните избори през 2013 година.

Предвид факта, че кризата едва ли ще отшуми скоро, а и ЕС вече официално призна, че ще следва политиката на движение на две скорости, повечето избиратели разбират, че е безнадеждно бъдещият победител в изборите да залага на традиционни мантри като икономическо благоденствие или бизнес-напредък.

За сметка на това обаче смекчаването на пълната забрана за тютюнопушенето е чисто административна мярка, която ще облагодетелства почти половината от пълнолетното население и то ще може да харчи с удоволствие все по-малкото средства, които му остават след редуцираните сметки за ток, парно и други битови разходи, както и за някои новопридобити данъци.

Ето защо, ПР1 България с интерес ще следи развитието на тази нова ниша в политическото пространство, в която умело биха могли да се впишат както десните, така и левите, средните, горните и страничните.

С едва 3% разлика е следващия по популярност отговор, зад който застават не толкова политически осъзнантите, колкото икономически активните граждани, които смятат да припечелят от забраната, като изнудват пушачите с доноси. За разлика от първата група, тази смята да подобри материалното си състояние като си докарва допълнителни приходи от споразумения на черно с пушачите. Като се има предвид дела на пушачите у нас и практиките на спазването на каквито и да е закони, е очевидно, че възможностите за приходи от изнудване с доноси са съвсем реални. Подобни отговори засилват убеждението, че въпреки кризата предприемаческият устрем на гражданите е непоколебим.

Едва трети по популярност е отговора, зад който застават загрижените за здравето си пушачи, които смятат да преминат на билкови цигари, толкова популярни сред актьорите, които играят във филми, пресъздаващи времената, в които пушенето беше просто досаден навик, а не деяние, граничещо с криминално престъпление.

В българския вариант тези цигари са на принципа “Направи си сам” и естествено съдържат основно типично българската билка чубрица. Освен здравословния ефект, пристъпването към пушене и изработка на подобни цигари ще подпомогне българското производство, което доказва чувствителността на тези участници към този деликатен проблем.

Следващия по популярност отговор (17%) изразява желанието на неголяма група образовани младежи в репродуктивна възраст да се отправят към топли страни, където  законите не са така рестриктивни. Този процент следва опровергае черногледците, които смятат, че твърде много българи искат да емигрират от нашата бедна, но финансово безперспективна страна. Очевидно е, че по-голямата част от участниците в анкетата смятат да се справят като останат тук.

С радост можем да отбележим и факта, че едва 1/10 от анкетираните имат мазохистчни нагласи, толкова характерни за хора, живеещи в постоянен стрес и криза. Любопитно в техния случай е, че те не са декларирали обичайните за подобни случаи садистични наклонности, което би могло да се обясни с прекомерното гледане на серийни филми по телевизията. И новини.

В заключение може да се обобщи, че в обозримо бъдеще броят на пушачите едва ли ще се увеличи съществено, каквато вероятно е реалната цел на съществуващата в момента забрана.