ПУ стартира проект за електронно обучение

1
Добави коментар
piliondel
piliondel

Градът
  Пловдив

ПУ стартира проект за електронно обучение

PlovdivWeek на 14/12/2012, 10:15

Снимка: Plovdivweek

Екипа по проекта

Двугодишен проект за провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование стартира Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Проектът „Пловдивски електронен университет: национален еталон за провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование” се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.” Стойността му е 767 959 лв. – безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на 24-месечния срок за изпълнение ще бъде създаден т. нар. ‘електронен университет’, който ще интегрира информационните системи на ПУ със софтуерна система за управление на образователния процес. Ще се добавят учебни ресурси, които да бъдат разположени в цифрови хранилища с отдалечен достъп.

Паралелно с това ще се въведат нормативна база и стандарти за постигане на оперативна съвместимост и качество на създаваните учебни е-ресурси.

Стандартизираните учебни материали и е-ресурси са предвидени за обучението по 120 дисциплини на 55 специалности в 16 професионални направления на 5 области на висшето образование у нас. По разчети на екипа по проекта  1200 студенти – 1000 бакалаври и 200 магистри, ще завършат успешно поне един онлайн курс или модул. Новата среда за виртуално обучение ще помогне да се сформират 2 бакалавърски и 3 магистърски дистанционни програми, съобразени с изискванията на образователния пазар, подчерта проф. Тотков, ръководител на проекта.

Предвижда се организиране и провеждане на пилотно смесено обучение – електронно и конвенционално, с използване на е-форми за обучение в университетски специалности и дисциплини. Ще се реализира и програма за повишаване на квалификацията на 400 студенти и 60 университетски преподаватели, така че те да се подготвят за използване на формите за е-обучение и за прилагане на интерактивни и иновационни методи за преподаване и учене.

 

 

 

Тагове:
пловдив
пу
е-обучение
преоект