Майкъл Оуен

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Биография:

Майкъл Оуен е роден на 14 декември 1979 г. в Честър, Англия. Навремето баща му Тери също е бил футболист, играещ за Евертън. Едва на седемгодишна възраст бащата на Майкъл му купува първите бутонки и го записва да тренира във футболния клуб Молд Александра, в отбора на 10-годишните. По това време Майкъл е по-малък от останалите и доста по-дребен, но това не се оказва пречка за малкия футболист. Той е толкова добър, че започват да го наричат „тайното оръжие на отбора“.

Когато навършва 13 години, към него проявяват интерес клубни отбори като Челси, Манчестър Юнайтед и Арсенал, но в крайна сметка Оуен подписва с Ливърпул.

Оуен има стотици почитатели по цял свят. Той е участвал в много реклами и е бил на кориците на безброй спортни списания. На 24 юни 2005 г. Оуен се жени за Луис Бонсал, която познава от петгодишен. Двамата имат три деца – две дъщерички и един син.

Професионална кариера:

Той прави своя дебют в отбора през май 1997 г. срещу Уимбълдън. Сезон 1998-99 носи много успехи за Оуен, който отбелязва 23 гола от общо 40 мача, но Ливърпул не успяват да се преборят за каквато и да е титла по това време.

Европейското първенство през 2000 г. заварва Оуен с контузия на ахилесовото сухожилие. Въпреки това той успява да помогне на отбора си да спечели Купата на Лигата, Купата на УЕФА както и ФА къп през 2001 г. На финалите за Купата на страната, в последните минути от мача, Оуен вкарва два гола във вратата на Арсенал, като превръща на пръв поглед загубата в истинска победа. През сезон 2001-02 Ливърпул печелят както Суперкупата на Европа, така и Чарити Шийлд. Благодарение на Оуен Ливърпул се превръща в първият английски отбор, спечелил 5 трофея за една година. В края на годината Майкъл Оуен става първият играч на Ливърпул, спечелил Златната топка на Европа.

През сезон 2002-03 Оуен отново е в добра форма, но отборът остава на пето място в шампионата. В началото на следващия сезон мениджърът на Ливърпул започва да обмисля трансфера на Оуен, като го оставя на резервната скамейка за Шампионска лига.

На 13 август 2004 г. той вече е част от отбора на Реал Мадрид. Оуен започва трудно в новия си тим. За повечето срещи е на резервната скамейка, а често е и критикуван от феновете и испанската преса за лошата си форма. Към отбора се присъединяват Робиньо и Жулио Баптища, а за Оуен се смята, че ще се завърне към Висшата Лига. За Реал Мадрид той отбелязва 16 гола от 41 изиграни мача.

На 31 август 2005 г. Оуен подписва 4-годишен договор с Нюкасъл, а за представянето му като член на клуба на стадиона се събират близо 20 000 човека. Първия си гол за Нюкасъл Оуен отбелязва през септември същата година в мач срещу Блекбърн. А първия си хеттрик бележи срещу Уест Хем за крайното 4:2. Този хеттрик е наречен още „перфектния хетрик“, тъй като трите гола са вкарани с ляв крак, десен крак, и с глава.

Малко след това Оуен претърпява контузия и две операции на крака. Това го изкарва от играта за близо една година. След множество коментари и спорове на тема дали Оуен ще се върне в Ливърпул или ще остане в Нюкасъл, той сам заявява, че се чувства щастлив в отбора. През септември 2007 г. претърпява операция на херния и отново отсъства за един месец. На 19 януари 2008 г. получава капитанската лента на отбора от Кевин Кийгън.

През 2009 г. Оуен подписва с Манчестър Юнайтед, а през септември тази година стана част от тима на Стоук Сити.

Майкъл Оуен играе и в националния отбор на Англия, като е отбелязал 40 гола и е спечелил 88 международни титли за страната си. Нарежда се на 4-то място за най-много отбелязани гола за Англия и е бил капитан на отбора 7 пъти.