Баскетболната зала на „Армията“ е преобразена, ще носи името на Румен Пейчев

2
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Топло и уютно. Това е първото впечатление, с което ще останете, ако сега прекрачите прага на баскетболната зала на ст. „Българска армия“. Само за три седмици ремонт тя изглежда чисто нова. Няма и помен от мръсотията, гнилотията и оскверняването, на което съоръжението бе подложено заради калпаво управление през последните 5 години.

Залата е преобразена Тонове боя са отишли, за да бъдат скрити свастиките и ругатните по стените. Яркочервените седалки са сменени до една и чакат нетърпеливо да бъдат запълнени от жадни за баскетбол гости. Над 10 радиатора са монтирани в съоръжението през последните няколко дни, а всеки момент се очаква да бъде довършено и подовото отопление в съблекалните. Там всичко бе изринато до основи.

„Нямаше друг начин. Иначе трябваше да газим в лайна“, възмущава се човекът, благодарение на когото славният дом на „армейците“ минава за трети път през основен ремонт – бизнесменът Александър Чакмаков.

„За децата искам всичко да е на ниво. Да им е чисто, да им е приятно, да бъде удобно за родителите им да ги водят на тренировки. Какво по-страхотно място от Борисовата градина? Мъжкият баскетбол не ме интересува на този етап и никога не бих жертвал малките заради професионален тим. Нямам подобни болни амбиции“, признава синът на първия футболен капитан на ЦСКА Нако Чакмаков, докато проверява лично как вървят довършителните работи на „Армията“. А те наистина са вече към своя край. Лепят се последните плочки в баните и тоалетните. Там всичко бе изкъртено до шпакловка и мазилка на момента, в който Чакмаков най-после получи благословията да реновира баскетболната зала.

Задълженията на ЦСКА към държавата от управлението на гръка Георгиос Стерянопулос, който на практика ликвидира „червените“, са стряскащи. С тях обаче новият клуб, чийто президент стана един от емблематичните играчи през 90-те – Роберт Гергов, няма нищо общо. Открити, макар и трудно, са нови партиди за ток и вода. Най-нетърпеливи да прекрачат прага на залата са децата.

От тази есен ЦСКА сформира групи за подрастващи, които засега тренират под наем в залата на ст. „Академик“. Най-малките запъртъци в тях са на 4-5 годинки, най-големите засега са на 11. От догодина „червените“ ще имат и отбор при 15-годишните. Здрави нерви и търпение в работата с бодрата смяна показва юношата на „армейците“ Христо Ценов. Той е от новата вълна наши треньори с лиценз от международната федерация. Христо заедно с друг бивш национал, израснал в ЦСКА – Людмил Хаджисотиров, са сред отличниците в треньорската школа на сръбското светило в професията Светислав Пешич.

Александър Чакмаков иска децата да познават миналото и да уважават историята на клуба. Затова планира в коридорите на залата да постави снимки от най-великите „червени“ моменти. Самата зала също ще носи името на един от големите „армейци“, отишъл си без време от този свят – Румен Пейчев.

Пак отваряме темата за мъжкия отбор. „Вижте, не можем да си позволим ЦСКА просто да го има. Да крета по средата на таблицата. Мъжки тим на ЦСКА ще има тогава, когато можем да бъдем достатъчно силни, за да се опълчим на „Левски“ и да върнем заряда на вечното дерби в баскетбола“, казва Чакмаков, последният президент на ХХI век, при когото „червените“ имат победа над „сините“ на „Армията“.

Федерацията подарява настилката и таблото Ръководството на федерацията удря рамо на ЦСКА, за да може час по-скоро в Борисовата градина отново да се чува тупкане на баскетболни топки. Президентът на родната централа Георги Глушков е обещал на „армейците“, че ще им предостави модерна сглобяема настилка. Тя ще бъде поставена върху сегашния паркет. Нареждането на пода ще стане в следващите две седмици. Това съвсем ще ускори процеса на отваряне на вратите на залата за нетърпеливите малчугани. Освен настилка федерацията ще даде на „червените“ и електронно табло за измерване на 24 секунди при игра в нападение. Баскетболните конструкции са в учудващо добро състояние, в момента се боядисват и към тях ще бъдат закачени единствено нови табла и модерни рингове.

Младежите също ще играят на „Армията“ В миришещата на прясна боя зала на ст. „Българска армия“ след Нова година се местят и младежките национали до 20 години. От тази есен отборът играе в мъжкото първенство у нас и засега домакинства в зала „Триадица“. Температурите там обаче подхождат на култовата анимация „Ледена епоха“, отколкото на помещение, безопасно за практикуване на спорт. Баскетболистите се топлят на загрявката с допотопни калорифери, които се изключват от мерки за безопасност със започване на срещата. ЦСКА предоставя безвъзмездно залата си на младежите и за двубоите от шампионата, и за да водят нормален тренировъчен процес.

вестник „Преса“