Изпращат рисунки на български деца в Европейската комисия

0
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Победителите в националния кръг на конкурса за детска рисунка „Как искам Европейският съюз да промени моя град“ получиха своите награди на 15 декември в в Гранитната зала на Министерския съвет в столицата.

8130 детски рисунки участваха в националния кръг.

Победителят в категорията от 6 до 10 години Йордан Борисов Карпачев получи своята награда от министъра на културата Вежди Рашидов, който отличи с грамоти и призьорите от регионалните кръгове.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев – патрон на инициативата, пък връчи наградата на Младен Илиев, победител в категорията от 11 до 12 години.

Всички рисунки ще бъдат изпратени в Европейската комисия, като част от тях ще бъдат публикувани и на интернет страницата на Комисията. Министърът на културата, член на журито на конкурса, предложи през януари 2013 г. творбите на малките художници да бъдат подредени и в някоя от софийските галерии, за да се види как децата си представят бъдещето на България. Според Рашидов добре би било рисунките да бъдат показани и в Брюксел, в навечерието на 24 май.

Двамата финалисти в конкурса бяха определени от национално жури, в чийто състав бяха включени ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов, директорът на Националния дворец на децата Таня Досева, журналистът от БНТ Весела Петрова и служителят на Представителството на Европейската комисия в София Ралица Иванова.

Организатор на инициативата е мрежата от Централния информационен и координационен офис и 27-те областни информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.

Конкурсът стартира на регионално ниво на 17 септември 2012 г. В рамките на месец картините на участниците бяха събирани във всички 27 Областни информационни центъра в цялата страна. Участниците бяха класирани от комисии от изявени личности в съответните райони. Между 30 октомври и 1 ноември във всеки областен център бяха обявени победителите в двете възрастови групи. Класираните на първо място получиха МР3 плейъри, а всички останали участници – поощрителни награди. Картините на победителите в регионалните кръгове бяха изпратени в София за националния кръг.