Сладки кифлички (от тефтера на мама)

3
Добави коментар
rimy
rimy

Кифличките с локум за мен винаги са били сладки за Великден или Коледа. Вкъщи следколедно решихме да направим някакви малки коледни сладки. Като дете много обичах точно течи плътно поръсени с пудра захар кифлички.

Оказа се, че покрай празниците родителите ми са се сдобили с хубава домашна мас и така идеята за рецепта се поизясни – или масленки, или коледно-великденските кифлички. Спряхме се на второто – заради вкусния спомен за малки сладки, в които имаше или мармалад, или орехчета с локум. И така – ето една рецепта от тефтера на мама 🙂

Сладки кифлички

1/2 чаша кис. мляко
1/2 чаша пудра захар + още за поръсване
1/2 разт. мас (олио)
1/2 ч. л. сода
3 яйца
брашно (при мен беше малко над половин кг.)

канела, локум, орехи, пудра захар – за пълнеж на кифличките

От всички продукти се замесва твърдо тесто и се оставя да “отпочине” около десетина минути. След това се разделя на 8 равни топки, като всяка една се разточва и нарязва на еднакви триъгълници. В дебелата част на триъгълника се слага плънка по избор (нарязани орехи със захар и канела, сладко или мармалад, парченце локум), като е важно да не е твърде много, защото при печенето може да се разтече от кифличката. Оформят се самите кифлички (с навиване на тестото). Пекат се на умерена фурна, докато станат златисти и апетитно изглеждащи. Oще горещи се подреждат и се поръсват с пудрата захар. Подходящи са както за подслаждане, така и за консумация с кафе, чай или мляко.

Приготвят ви се коледни меденки? Ето моята рецепта и за тях 🙂

Related