Бум в продажбите на стари коли за Коледа

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Варна. Въпреки че българинът мисли повече да осигури ядене и пиене за предстоящите празници, през декември има рекорд в продажбите на автомобили втора ръка. Това отчитат от Асоциацията на вносителите.

Кризата не е повлияла на автопазара, каза за „Стандарт” зам.-председателят Любомир Доросиев. Търговията е много успешна, салоните са намалили маржа на печалбите си двойно – на 500-700 лв на кола от 1200-1500 лв преди това. Автокъщи във Варна са склонни да свалят цените и с по 500 лева щом клиентът го удари на пазарлък.

Само за две седмици до празниците неговата автокъща е изтъргувала 38 коли, при обичайните 30 броя на месец. Автоборсите са залети с внос от Италия, където цените са по-изгодни. Офертите вървят на пакет – от 5 до 15 коли и се пускат на местните дистрибутори по нета с цена и всички останали параметри.

Продажбите скача и заради многото купувачи от бившите съветски републики – Азърбайджан, Молдова, Украйна. Молдовците пазарят по 10 коли на човек.

От 10 декември се е увеличила продуктивната такса при регистриране в КАТ от 30-40 лева на 132 лева за кола, оплакаха се обаче от Асоциацията на вносителите на автомобили. Толкова се плаща и за 10-годишна трошка и за почти чисто нова кола само на една година.