Спасяват слонове с водка

1
Добави коментар
dejzi
dejzi

Два слона от полски цирк, гастролиращ в Русия, попаднал в извънредна ситуация на магистрала в Новосибирск, били спасени с водка, за да не умрат от студ. Това си е новина, но и не съвсем…

Ето и новината: инцидентът е възникнал в района на град Татрск, съобщава bbc.co.uk. Това е някъде по пътя от Новокузнец за Омск. Фургонът, превозващ слоновете се е запалил, но животните не са пострадали.

Могло е обаче да пострадат, защото температурата е била около 35 градуса под нулата. Слоновете са настанени в отоплен гараж на Татарския политехнически техникум, където ги напоили с водка, разредена с топла вода, доверявайки се на съветите на ветеринари.

След това слоновете са се чувствали съвсем добре, въпреки че са им измръзнали ушите и краката. Пострадалите слонове са на възраст между 45 и 48 години, всеки един тежи по пет тона. Как е възникнал пожарът в камиона, се разследва от полицията. Предполага се, че огънят е тръгнал  от бензиновия генератор, отоплявал фургона.

А защо все пак не е новина?

Защото сгряването с водка вече е изпробвано. Миналата година стана известно, че в зоопарка в Одеса има една уникална слоница, която не само е рекордьор по раждаемост – родила тризнаци, но и се е пристрастила към водката. Всъщност, в този зоопарк да подгряват слоновете с напитки против студа е нормална практика. Може да е бабина рецепта, но помага – категорични са от зоопарка.

В мразовити дни водката за слоновете се явява добър източник на енергия. Но повече от три бутилки им идват много. Според ветеринарите, три бутилки на ден са напълно достатъчни, за да предпазят слоновете от пораженията на студа. Но – забележете, не чиста водка, а разредена с вода… Колкото да се напълни едно ведро.

Ала и това не е всичко. Още през 1741 година „Санкт-Петербургски ведомости” съобщава, че „на всеки слон за година се полага захарна тръстика – 1500 пуда, захар – 38 пуда, сол – 38 пуда, също така просо, орехи, канела, кардамон и шафран. И освен това – 40 ведра вино и 60 ведра водка! Като се има предвид, че едно ведро събира 10-12 литра… Ами, май не е толкова много.

Дали обаче само водката става за загрявка на слоновете, или и нашенската ракия ще върши работа?  Щото, както е тръгнало, сибирският студ нищо чудно да се настани и по наши земи… А ракия – бол!

Снимка: lenkdrache.com