Как да се храним, когато имаме киселини?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Въпреки че научните доказателства са доста оскъдни, някои съвсем обикновени промени на хранителните навици, като например из­ключването на продуктите, които допринасят за възникването на проблема, могат да предотвратят рефлукса.

Сред най-честите при­чинители на киселини са кафето, алкохолът, ментата, шоколадът, лукът и всички храни, приготвяни от домати. Пикантните, мазните и киселите храни често водят до рефлукс. Ако все пак се налага тези противопоказни храни да са част от менюто ви, ги консумирайте в съвсем малки количества. Пийте течности между, а не по време на храненията. Стойте изправени за около час след хранене и не яжте нищо 2-3 часа преди лягане.

Много специалисти препоръчват консумирането на малки порции ястия с ниско съдържание на мазнини. Големите порции разширяват стомаха и увеличават вероятността от появата на киселини. Умерени­те порции храна, приемани на кратки интервали от време през целия ден, са по-лесни за усвояване от организма, с което се предотвратява и рефлукс. Бър­зото (и обилно) хранене може да претовари мускула на долния езофагеален сфинктер (ДЕС) и да упражни на­тиск върху клапата, в резултат на което тя може да се отвори и да изтласка сто­машни киселинни сокове към хранопровода. Затова е изключително важно да се храните бавно. Смята се, че хранителният режим с ниско съдържание на мазнини предотвратява киселините, тъй като богатите на мазнини продукти и ястия изострят киселинния рефлукс, удължавайки периода на храносмилане и отслабвайки ДЕС.

Някои учени са убедени, че успокояващият и лек чай с джинджифил може да предпази от появата на киселини. Въпреки че сам по себе си джинджифилът е доста пикантен, се смята, че той съдейства за укрепване на ДЕС.

Изследванията сочат, че съществува връзка между наднорменото тегло и слу­чаите на рефлукс. Според специалистите телесните тлъстини в областта на ко­рема оказват натиск върху долния езофагеален сфинктер и това позволя­ва изтичането на съдържание извън стомаха. Храните, богати на влакнини, допринасят за отслабването, тъй като повишават усещането за ситост и не ни позволяват да прекаляваме с калориите. Влакнини има в лещата, нара и цвеклото.

Наблягането на богати на влакнини храни с високо съдържание на сложни въг­лехидрати подпомага храносмилането и възпрепятства появата на киселини. Учените препоръчват консумацията най-вече на ястия с ниско съдържание на мазнини, съдържащи сложни въглехидрати, например боб, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Дъвченето на дъвка, за предпочитане без захар, след хранене може да облек­чи рефлукса. Някои изследвания сочат, че слюнката, отделяна при дъвченето на дъвка, неутрализира и премахва ки­селините. (Важно е да се отбележи оба­че, че не е добре да се прекалява с дъв­ките, тъй като чрез дъвченето се увеличава поглъщането на въздух, во­дещо до оригване, което може да пред­извика рефлукс.)