И Брендо изплува от ДДС аферите

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Приближени на „кокаиновия крал“ Евелин Банев-Брендо са замесени в източване на данъци чрез сделки с млечни фирми, научи „24 часа“. Преди десетина дни антимафиоти задържаха Поля Пеева, шефка на фирмата „Милки груп био“, търгуваща с мляко и млечни продукти, по обвинение, че е организирала банда за данъчни престъпления. Оказва се, че мъжът, от когото Пеева има 2 деца – Вилор Христов, е собственик на инвестиционната компания „Хоум фор Ю“, която се свързва с Брендо.

Според разследващите фирмата „Милки груп био“ държи монопола в търговията с млечни продукти, суровини на прах и какао. След последните полицейски акции се разбра, че според разследващи Поля Пеева е замесена в картелно споразумение между няколко големи фирми. Дружествата търгували съответно с млечни продукти, захар и месо и се разбирали помежду си, за да подбиват цените на пазара, твърдят разследващи.

Вилор Христов дойде в съдебната зала, за да подкрепи Пеева, когато се разглеждаше мярката й за неотклонение. Нейният адвокат Ина Лулчева защитава и Брендо. Вилор Христов е собственик на „Милки груп“ – една от фирмите, които според обвинението са точили данъци. Тя е записала в дейността си търговия на едро и дребно със сухо и свежо мляко, млечни продукти, хранителни и други стоки, Освен това търгувала и със захар, какао, палмово масло. В края на ноември 2010 г. Пеева продава акциите си в „Милки груп“ на Вилор Христов и напуска дружеството поради течаща ревизия на фирма „Милки груп“ и по този начин Христов остава единствен собственик на фирмата.

За да запази името и доверието на чуждестранните си партньори, Пеева активизирала създадената по-рано „Милки груп био“. През януари 2011 г. 77-годишният Хари Гилберт Бурон, представляващ „Плинер консълт ЛТД“, регистрирано в град Виктория на най-големия остров на Сейшелите – Мае, иска да бъде приет за съдружник. На същото място са регистрирани и офшорките на Братя Галеви, които изчезнаха, след като бяха осъдени на по 5 г. за рекет.

Именно прехвърляне на пари в офшорката на Сейшелите било засечено от финансовото разузнаване и издало „млечната група“. Групата използвала дружества от типа „липсващи търговци“, като част от престъпните пари се трансферирали в офшорните компании. Кухите български фирми нямали капацитет за търговска дейност, а организаторите на бандата са внасяли стоки, като са занижавали стойностите по фактурите чрез намаляване на облагаемата основа с цел да не плащат пълния размер на ДДС и да ползват данъчен кредит, твърдят разследващи. 

Организаторите на групата чрез част от фирмите си търгували с реални контрагенти, без да издават данъчни документи. Участниците в схемата получавали всекидневно суми от по минимум 200 000 лв., които понякога стигали и до 500 000 лв. Парите внасяли чрез други хора по сметки на българските „липсващи търговци“ и нареждали сумите към чужди контрагенти. В някои случаи дневният оборот е достигал 300 000 лв. Групата реално е внасяла хранителни продукти, като пред данъчните служби е представяла неверни месечни справки-декларации, както и подправени фактури.

Предполага се, че от 2007 г. насам групата е ужилила бюджета с над 50 млн. лв.

При акцията от 20 адреса в София бяха иззети счетоводни документи, над 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, фалшиви пълномощни и фирмени документи.

И Пеева, и обвиняемата Спасена Генчева, която била финансов директор на дружеството, били от Пловдив и се познавали отдавна. Сред замесените е и Руслан Мирянов, който пренасял сумите от Пеева и ги внасял по банкови сметки на „липсващите търговци“. Руслан е син на Дойчин Мирянов, нашумял като подсъдим по аферата „Амигос“ заедно с Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров. Той и брат му Димитър Мирянов обаче бяха оправдани по нея.

Според антимафиотите Руслан и Любомир Драгостинов контролирали пълномощниците на фиктивните дружества и отговаряли за движението на парите. Те били връзката със счетоводните офиси, където са писани документите по насрещните проверки от НАП на фиктивните фирми. Те се водели на името на малограмотни и на роми и по сметките си имали значителни суми, но само за няколко часа, защото след депозирането на пари по тях почти веднага са нареждани плащания към търговските партньори на фирма „Милки груп био“. Според разследващите фиктивните собственици били намирани от обвиняемия Юрий Стефанов.

В мерцедеса на Мирянов бяха намерени 280 000 лв., които му дала Пеева. Пачките в различна валута били от продажбите на черно. Служители на „Милки груп био“ разказали, че Пеева и друг път им е предавала пари в найлонови торбички, които да занесат на човек, който чакал пред офиса на фирмата в Интерпред.

„Групата в продължителен период е изкарвала основните си доходи именно чрез престъпната схема. Става дума за планирана мащабна престъпна дейност, при която са укривани данъци в особено големи размери“, твърди прокуратурата.

По делото имало данни, че Пеева е уговорила доставка от френско дружество, като за получател е посочвала една от кухите фирми. В складовете на „Милки груп био“ в столичния жк „Слатина“ и в Пловдив е открита стоката, която е била фактурирана на фирмите бушони.

За да се прикрие истинският получател, са съставяни фалшиви договори за наем на складовете, сочи още обвинението. Официално това са били фирмите „Танина 07“ и „Евромилк“, „Цветамар“, „Дарвита“, но те са отговорили, че търговският им партньор е „Милки груп“. Според прокуратурата именно служители на „Милки груп“ са контролирали доставките на другите фирми.

Установено било още, че Спасена Генчева е имала пълномощно и е теглила значителни суми от „Милки груп био“. Пеева пък си е писала десетки имейли с търговския директор на фирмата и кръстница на децата й Анета Калинова, в които обсъждали доставки, фактурирани фиктивно на едно от дружествата. Ревизионен доклад разкрил, че фактурите не отразяват реалните доставки на „Милки груп“. В кореспонденцията си Пеева казвала на чуждите търговци да не пишат доставката на „Милки груп“, а да фактурират на някоя от другите фирми. Именно тя поръчвала доставките от чужбина, а Калинова организирала вноса на продуктите по море.

Пеева е контролирала дейността на фирмата така, че да избегне плащането на ДДС, счита обвинението. Голяма част от стоката се продавала без счетоводни документи, за да не се плаща данък печалба за продажбите.

Парите от продажбите, които не са били отчитани по документи, са били предавани в брой от Спасена Генчева или от самата Пеева на Руслан Мирянов. Той намирал пълномощници, които срещу 20 лв. били съгласни да „занесат едни документи до банката“. Оттам парите заминавали по сметките на чуждестранните фирми за направените доставки.

Това потвърдили при разпитите самите пълномощници на някои от фиктивните дружества.

Реалните им собственици не знаели какво се върши. Парите се внасяли кеш на сметка на дружеството, а Спасена Генчева ги превеждала чрез електронно банкиране.

Защитата оспори доказателствата, като подчерта, че по делото не е приложена нито една фактура или справка-декларация. Разследващите срещат затруднения в тази посока, защото банки и данъчни отказвали да им предоставят исканите документи, като се позовавали на банковата и данъчната тайна, а искането по тази процедура се придвижвало за около 2 месеца. Време, достатъчно, за да се потулят документи или да се фабрикуват нови.

Куриозен факт е, че „Милки груп био“ е получила писмо от НАП с благодарност за коректно плащане на данъците. Като голям данъкоплатец били на специално обслужване.

Поля Пеева и Руслан Мирянов бяха пуснати от спецсъда без мерки за неотклонение, защото нямало доказателства за участието им в престъпната банда. Тепърва трябвало да се установява дали има разминавания между данъчните задължения и дали става въпрос за укриване или неплащане на данъци. Според магистратите Спасена Генчева, Любомир Драгостинов, Юрий Стефанов са участвали в престъпната група, като са извършвали документни престъпления. Генчева и Драгостинов бяха пуснати под гаранция от 3000 лв., а Стефанов – от 1000 лв. заради влошено здраве.

„От 40 г. живея със законите и Божиите правила и имам намерение да продължавам да ги спазвам“, каза Пеева пред съда. Тя обясни, че във фирмата й работят 60 души и ще продължи да се бори за интересите на дружеството, за да спаси съдбите им. (24часа)

Цветан Цветанов: “Милки груп” бяха предупредени за акцията

При „Милки груп“, когато бе планирана акцията, ние установихме кореспонденция между отделни лица за това, че има проблем и този път нещата са тежки.

Това заяви в петък вътрешният министър Цветан Цветанов. „Ние предприехме тактически ход и изчакахме 15 дни. Те се успокоиха и тогава ние направихме реализацията“, уточни министърът.

Във връзка с освобождаването на Поля Пеева и още един участник в схемата той посочи: „Наблюдавайте обаче какви са мерките за лица, за които се събират данни за милиони левове. Нали разбирате, че някой може да стане много богат.“

Цветанов разказа, че и другите две групи, които се свързват с „Милки груп“ и бяха задържани за данъчни измами, са били предупредени за планираната акция.

„Интересното в двете групи е, че имаше момент на леко уведомяване на представителите на тази организирана престъпна група и в момента, в който  бе установено от колегите, че има изтичане на информация, след като се обърнахме към други институции, за да започнем процесуално-следствените действия, колегите започнаха веднага обиските. В офисите имаше  разкачване на компютри и други, които бяха скрити в мазетата на определените сгради, където се намираха офисите“, коментира вътрешният министър.

Според него всеки трябва да си направи изводите какво се случва и как тези лица правят своя бизнес. „Затова искам да благодаря на бизнеса на България, който сигнализира преди време за всичко това, което се случва. Тогава никой не вярваше, че спрямо тези лица, както „Милки груп“, така и „Захарно петле“ и „Универсалните“, ще предприеме някой някога някакви действия срещу тях“, допълни Цветанов.(24часа)

Поля Пеева: Това, което се случва, е фарс

Това, което се случва, е един изключителен фарс, коментира Поля Пеева пред „24 часа“. По думите й в дружеството работят много сериозни, образовани хора, които са големи специалисти в областта и няма причина те да бъдат въвличани и свързвани с всякакви други структури или дейности, които нямат отношение към тяхната дейност.

Според бизнесдамата всички „доказателства“ били опровергани. „То такива всъщност няма. Няма никакви доказателства, които по някакъв начин да вменяват или показват връзка с тези хора. Въпросната група е създадена като механична смес от хора, които дори не се познават. Нямахме представа от чии злонамерени дейности трябваше да се предпазим или да се защитаваме“, обясни Пеева.

По повод свързването й с други участници в ДДС измами тя заяви, че освен чрез съдебни действия никога няма да отговаря по какъвто и да е друг начин: „Само по съдебен начин можем да отговорим на неправомерните твърдения, за да бъде показано в пълна прозрачност какви са действията ни. Ние сме разпознаваеми в цяла Европа, представляваме редица големи дружества и не бихме допуснали по никакъв начин да бъде опетнено името ни с някакви действия. Поради някакви необясними причини или сигнал ние сме въвлечени в нещо, в което не е трябвало да присъстваме.“

„Никога не съм виждала Стайков-баща и син. Не съм имала връзка с тях, нито пък съм провеждала някакви разговори с тях. Не ги познавам, нито пък тези, с които бях набедена да участвам в една група“, коментира Пеева, която бе свързана със случаите на Стайко Стайков и Иван Танев.  (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти