Как да се предпазим от акне?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Акнето представлява пъпки по лицето, врата, гърба и/или раменете. Проблемът започва често през пубертета, точно когато външният вид е от особено значе­ние. Въпреки че води до неприятни преживявания, акнето не крие опасности за здравето. По-често се среща сред момчетата, отколкото при момичетата.

Основна причина за образуване на акне е по­вишената чувствителност на организма към нормалното ниво на половия хормон тестостерон. Това кара мастните жлези в кожата да произвеждат необичайно голямо количество себум – мастен секрет, който смазва и предпазва кожата.

Същевременно нетипична реакция на клет­ките, покриващи отвътре мастните канали, ги прави прекалено лепкави и при отмирането им, вместо да се отделят, те се наслагват и запуш­ват канала. Натрупаният себум се втвърдява и образува младежки пъпки или милиуми. Бакте­риите, които нормално живеят по кожата, лес­но се размножават именно в тях, като пред­извикват типичното за пъпките зачервяване и подуване. В тежките случаи пъпките се превръщат в твърди об­разувания или пълни с течност кисти.

Определени медикаменти, например раз­лични видове контрацептиви, кортикостероиди и лекарства против епилепсия, влошават за­боляването. При някои жени акнето е симптом за синдрома на поликистозните яйчници, хормонално нарушеше, което може да причини и нередовна менструация, безплодие, прекалено окосмяване и свръхтегло.

Профилактика

Препоръките са от общ характер. При по-теж­ки случаи опитайте методите, описани на след­ващата страница.

Мийте лицето си със сапун без мазнини, кой­то не изсушава прекалено кожата.
Ако се нуждаете от овлажнител, използвайте по-леки и немазни продукти.
Ултравиолетовите лъчи помагат при акне, за­това излагайте засегнатите участъци на слън­це поне по половин час дневно, като през ля­тото избягвате времето между 10,00 и 15,00 ч.
Внимателно подбирайте слънцезащитния крем или плажното си масло. За предпо­читане са продуктите без парааминобензоена киселина и съставки, запушващи порите.
Доколкото можете, спестявайте си потенето и престоя в твърде влажни места.
Хранителните добавки, съдържащи йод, и йо­дираната сол засилват акнето.
Веднъж или два пъти дневно с чиста марля намазвайте пъпките с масло от чаено дърво. Ако желаете, разтворете маслото във вода.
Старайте се косата да не пада на лицето ви, особено ако тя се омазнява бързо, и гледай­те да не пипате лицето си прекалено често.
Ако използвате гел или пяна за коса и има­те акне по челото, спрете употребата им поне за две седмици, за да видите дали това ще разреши проблема.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ… Цветът на черните точки при акнето се получава не от замърсяване, а от взаимодействието на кислорода със себума, запушващ мастна жлеза.