Днес+ :: И варицела „пламна“ в Пернишко

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

И варицела „пламна“ в Пернишко

17.12.2012 12.51

Рекорден брой заболели от варицела бяха регистрирани в Перник. Само за последните три седмици болните от шарка са били 80 души, сочи статистиката на Регионалната здравна инспекция в града, цитирана от mirogled.

Има 19 болни от Перник, двама – от село Студена и един – от Кладница. 91% от заболелите са деца на възраст от 1 до 13-годишна възраст като 14 от тях посещават организирани колективи.

От Здравната инспекция съобщават и за три случая на скарлатина – два в Радомир и един – в Перник. Заболелите са деца на възраст между 5 и 9 години. Всички болни се лекуват амбулаторно от личните си лекар.

Припомняме, едва наскоро отшумя епидемията от хепатит, която беше плъзнала в Перишко, някои от заболелите имаха и цироза. Оказа се, че болестта е тръгнала от ромска фамилия в града. Жълтеница беше регистрирана и в София, Видин, Монтана, Пловдив и Варна.

Според статистиката хепатитът вече отстъпва. Болните са настанени за лечение в инфекциозно отделение на пернишката болница. Всички огнища са проучени, като са взети и необходимите противоепидемични мерки. /news.bg

Днес+