Кои са причините за безплодие?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

От безплодие страдат милиони хора и причините са многобройни.

Всяка десета здрава двойка се нуждае от около година, за да забременее жената, а всяка двадесета – от две години. Всяка шеста двойка се консултира с ле­кар заради безплодие, но някои от тях могат да се сдобият с дете, ако про­менят начина си на живот и използват природолечение в домашни условия.

Съществуват три основни причини за появата на безплодието:

Понижено количество сперматозоиди и/или намалената им подвижност, както и необи­чайната им структура.
Проблеми с овулацията, често поради син­дрома на поликистозните яйчници или хор­монален дисбаланс, съпроводен от образува­нето на кисти в яйчниците.
Нарушена проходимост на фалопиевите тръ­би, понякога получена в резултат от тазово-възпалителна болест.

Други причини за проблема са: заболявания на матката, ендометриоза и слуз в шийката на матката, която възпрепятства навлизането на сперматозоидите. Влияние оказват също и тю­тюнопушенето, приемът на алкохол и контак­тът с пестициди или други отрови, както и определени медикаменти. Освен това при же­ните плодовитостта намалява с възрастта и колкото повече една жена отлага този момент, толкова й е по-трудно да забременее.

Някои проблеми, свързани със стерилитета, мо­гат да се разрешат успешно чрез подобряване на общото здравословно състояние на двамата бъдещи родители.

При множество двойки, които смятат, че страдат от безплодие, всъщност проблемът е съвсем различен. Налице е многократно заче­ване, но всеки път оплодената яйцеклетка или ембрионът загива. Това се дължи на спонтанен аборт в началото на бременността или защото оплодената яйцеклетка не се е захванала доб­ре в матката.

Предпазни мерки за жени

Преди да пристъпите към прием на медикаменти, съобщете на лекаря си, че се опитвате да забременеете, защото някои от тях са вредни за плода. Ако се налага да ви правят рентгенова снимка, също информирайте лекаря, зъболекаря или рент­геновия лаборант, за да се вземат мерки или при възможност да се отложи рентгенографията.

Лекарства: Избягвайте лекарствата, ако не са наложителни, включително и тези, които се отпускат без рецепта.

Имунизации: Ако е възможно, жените да се въздържат от имунизации с живи ваксини (срещу дребна шарка, заушки, рубеола, полиомиелит и жълта треска) по време на бременността и 6 месеца преди зачеване. Споделете с лекаря си, ако забременеете след слагането на подобна ваксина.

Билки, етерични масла и хранителни добавки: Винаги се съветвайте с лекар, преди да ги използвате по време на бременност или докато се опитвате да заченете.

Съвети за мъже

На мъже със съм­нения за стерилитет се препоръчва:

Да избягват би­рата поради съ­държащите се в нея естествени естрогени, които намаляват броя на спермато­зоидите.
Да намалят кон­сумацията на месо, млечни продукти, боб и грах, крито също може да съдър­жат естрогени.
Да избягват горе­щи вани. Произ­водството на сперматозоиди е по-ефективно, ко­гато тестисите са охладени.