Плевен – градът на музеите – тема за България – Idi.bg

30
Добави коментар
tao
tao

 

 

Плевен се намира в централната част на Дунавската равнина и е разположен на почти еднакво разстояние от р. Дунав и Стара планина. Градът се намира на 170 км от столицата. Достъпът по река Дунав се осъществява чрез пристанище Сомовит, което се намира на 30 км от Плевен.

 

 

 

Плевен е известен още и като град на музеите. На територията на общината се намират останките на праисторически селища (от медната ера), римски селища и крепости, както и средновековни селища. С доброволно събрани средства комитетът “Цар Освободител Александър ІІ” (с председател Стоян Заимов), започва изграждането на мемориални къщи, музеи, паркове и паметници. Близо 200 са паметниците, които напомнят за битките, водени по тези места.

 

Скобелевият парк е разположен на онова, което някога е било бойното поле, където отрядът на ген. Скобелев води сражения за превземането на Плевен. Напоената с кръв земя се нарича “Мъртва долина”. В парка се издига и единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама, която представя събитията от Плевенската епопея. Сградата символизира трите щурма и блокадата на града. В парка се намират още и Костницата, къщата музей “Стоян и Владимир Заимови”, братски могили и паметници, а в батареи са подредени десетки автентични оръдия.

 

Регионалният исторически музей се помещава в уникална сграда, построена за да служи като казарма през 1888 г. Експозициите на музея включват над 250 000 експонати от античността, средновековието и най-новата история на Плевен и региона. Музеят е истинска съкровищница на културни и исторически ценности. На територията на парк „Кайлъка” се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност, на площ от 31 дка. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м. е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.

 

 

На 12км Плевен се намира резерват “Чернелка”. По протежение на 7 км река Чернелка е образувала живописен карстов каньон с ширина от 60 до 200 м и височина от 10 до 30 м. Местността е обявена за природна забележителност през 1969 год., поради специфичната растителност и богатата фауна, които има тук. В долината на реката са открити археологически находки: изображения на човешки, животински и геометрични фигури от бронзовата епоха, както и праисторически рисунки. Интересни са още и праисторическото селище при естествената скална колона “Мечока”, крепостта “Градище”, “Царевата пещера”, както и римският път, запазен и използван на места и до днес.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1534 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност