Ревю на Acer Aspire S7 – най-тънкият лаптоп в света

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Като че ли Acer винаги са били по-известни с евтините си, скромни ноутбуци, подходящи за всеки джоб и всяко домакинство. В стремежа си да предложи за всекиго по нещо, тайванската компания е считана от някои дори за производител, на чието качество не може да се разчита. Ние обаче отдавна сме научили, че това не е така, а причината за това е огромния асортимент от мобилни машини, заляли пазара, повечето от които се намират в бюджетния сектор. Ако все още си мислите обаче, че Acer е нискобюджетна компания, то тайванците определено имат с какво да ви удивят. Неведнъж сме тествали луксозни компютри от марката и са ни пределно ясни нейните възможности, но този път дори ние останахме изумени – “виновник” за това е най-новият продукт от ултрабук сериите, наречен Aspire S7.

Не смеем да се изказваме прекалено ласкаво за него, поне засега, защото все още не сме го подложили на детайлните си тестове. На външен вид и характеристики обаче S7 изглежда невероятно – машината е дебела само около 12 милиметра, а теглото и е под 1.3 килограма.

Приятни ли ще са останалите изненади, които не могат да се опишат със спецификации, предстои да научим…

Кратко видео представяне
В комплекта

Ако първото впечатление е ключово за вас, то със сигурност ще се влюбите в компютъра. Кутията в която идва не е особено голяма, но процесът на разопаковане ще ви изненада поне няколко пъти. След като я открехнете, първото нещо, което ще видите е самият компютър – бял, изключително елегантен “красавец”. Капакът, който го покрива обаче се оказва, че всъщност е нещо като кутия, в която се помещава приятна кожена чантичка за пренасяне на ултрабука. В друга кутийка, отдясно ще намерите зарядното и кабела му, а точно до нея, трета кутия съдържа два преходника – USB към Ethernet LAN и micro HDMI към VGA…И точно когато си помислите, че това е всичко, до нея откривате още една кутийка, този път екипирана с красива и удобна мишка, заедно с две батерии.

Безспорно това е един от най-богатите комплекти, на които сме се натъквали.

Дизайн и конструкция

Красив и елегантен са думи, които не описват достатъчно добре ултрабука. Точната дебелина на корпуса му е 12.05 милиметра, а заедно с “крачетата”, тя става 13.95 милиметра. За сравнение, MacBook Air е дебел 17 милиметра, а HP Envy Ultrabook 4 – 20.2 мм.

Теглото също е много важен фактор сред ултрабуците. Тук Aspire S7 отново се представя на топ ниво – машината тежи само 1287 грама.

По-тънък ултрабукът няма как да бъде, тъй като дори сега самите USB портове използват максимално височината на корпуса. Изключително ни допадна друго – дизайнерите са решили за покритие на корпуса да използват стъкло, а при това не обикновено стъкло, а ултра тънкото и ултра здраво Gorilla Glass 2 на Corning. То е заобиколено от алуминиева рамка, която придава изключително луксозен вид на мобилния компютър. Най-голямото удоволствие обаче идва при повдигането на екрана, когато на гърба му светва в бял цвят логото на тайванската компания. Като допълнение към прекрасния външен вид, дори да бъде изцапано (отпечатъците се забелязват трудно), стъклото на капака се чисти много лесно.

В “интериорната” част, рамките около дисплея са конструирани по същия начин. Върху нея се намират сензорът за околна светлина, който може да регулира яркостта на екрана така, че да не натоварва очите ви и HD уеб камерата.

Единствено централният панел с клавиатурата е изцяло алуминиев, а от такъв материал са изработени и нейните Island Style бутони. Въпреки ултра тънкия корпус, под тях е намерено място и за подсветка, която ще ви бъде от помощ, ако често ви се налага да работите през нощта, например. С клавиатурата се работи много комфортно, а същото можем да кажем и за големия тракпад, който е съставен от една цяла повърхност, подобно на MacBook линията на Apple. С това обаче се изчерпват приликите с калифорнийските машини, а Aspire S7 трябва да е пример как може да бъде създаден красив лаптоп, без да бъдат взаимствани идеи от компанията от Купертино. Изключвайки четири малки надписа до всеки ъгъл на клавиатурата, лицето е изцяло изчистено. Над нея е изписано “Dolby Home Theater” и “Professionally Tuned”, а отдолу е лепенката на Intel и малък надпис “Aspire | S7”.

Отляво Aspire S7 е снабден с вход за зарядно устройство, втори вход за допълнителна батерия, micro HDMI порт, аудио гнездо за тонколонки / слушалки с микрофон и бутон за включване и изключване. Ето още нещо интересно – компютърът се включва дори когато само повдигнете капака, което ви спестява няколко допълнителни секунди, а имайки предвид супер бързия старт на Windows 8 и наличието на Solid State Drive в ултрабука, включването на машината ще ви изглежда сякаш е била в Stand-by режим – от напълно изключено състояние до стартовото меню, лаптопът преминава за 6.0 секунди.

Отпред място намира единствено микрофонът. Отдясно са поставени последователно 2 в 1 четецът на карти памет (SD или MMC) и два USB порта, единият от които може да зарежда устройства дори когато компютърът е изключен. Отзад пък стоят въздухоотводните отвори, а със съвсем малки светодиодни лампички светят два индикатора – за захранването и за нивото на батерията – когато тя се зарежда, последната свети в жълт цвят, а когато е напълно заредена – в син.

Дисплей и звук

Екранът на компютъра е 13.3-инчов (33.78 см). Панелът му е произведен от AU Optronics – AUO302D. Нативната разделителна способност, която поддържа е 1920 х 1080 пиксела, а повърхността е гланцова. Освен, че детайлността на екрана е много висока, той може да реагира и на докосване, което означава, че можете да управлявате операционната система с пръстите си, за което отговорна е мултитъч капацитивната технология.

Вградените високоговорители се справят много добре със задачата си – озвучението е на високо ниво.

Технически характеристики

Процесор
Intel Core i5-3317U (1.70 – 2.60 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет
4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1333 Mhz
HDD/SSD
128GB SSD
Видеокарта
Intel HD Graphics 4000 (със споделена памет)
Дисплей
13.3-инчов (33.78 см) – 1920 x 1080 пиксела (Full HD), IPS, гланцов, капацитивен мултитъч
Оптично устройство
– няма –
Комуникация
WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 4.0
Допълнително
2x USB 3.0 порт (единият е зареждащ), Micro HDMI изход, аудио гнзедо за микрофон и слушалки, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, подсветка на клавиатурата, вход за допълнителна батерия
Батерия
4-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса
12.05 милиметра
Тегло
1287 грама (с 4-клетъчната батерия)
Тегло на зарядното устройство
330 грама

Инсталация и драйвери

Acer Aspire S7 се продава с предварително инсталирана Windows 8 операционна система, а в случай, че решите да я преинсталирате, трябва да имате предвид, че компютърът не разполага с оптично устройство. С драйвери е необходимо да се снабдите на “флашка”, а последните им версии можете да изтеглите от официалния сайт за поддръжка на Acer:
http://support.acer.com/us/en/default.aspx

Батерия

За теста на батерията използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Aspire S7 издържа 285 минути (4 часа и 45 минути) с едно зареждане, което е малко по-нисък резултат от това, което очаквахме.

Твърд диск / Solid State Drive

Aspire S7 работи с два CMT-64L3M SSD модула в RAID 0 масив, със способност за последователно четене до 1022.8 МВ/секунда. Скоростта наистина е страхотна, а производителят на паметта е Lite-On.

Процесор и RAM памет

Нисковолтажният Intel Core i5-3317U е популярен модел от Core линията на Intel, който вече сме тествали поне няколко пъти. Максималната му TDP е 17 вата, а кеш паметта – 3 МВ. Създаден е по 22-нанометров производствен процес. Базовата му тактова честота е 1.7 гигахерца, но максималната такава, използвайки Turbo Boost технологията може да достигне до 2.6 GHz.

Вградената видеокарта е Intel HD Graphics 4000, а дискретна в Aspire S7 не е налична.

RAM паметта е 4GB и работи на 1333 Mhz.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Нисковолтажните процесори съвсем не са най-добрия избор за такъв тип дейност. 3317U се представя добре и това не е изненада за нас.

Cinebench 11.5

В Cinebench 11 резултатът на процесора отново е на повече от приемливо ниво.

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-3317U в Aspire S7 се справя с 4.614 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Температури

Една от най-големите гордости на Acer в Aspire S7 е неговото TwinAir охлаждане. Особено важно е то да работи добре, имайки предвид алуминиевата основа, която в противен случай би била изключително некомфортна за скута ви. За да поставим машината в максимално неудобна за нея ситуация, натоварихме процесора й до максимална степен и го оставихме в това състояние в продължение на 20 минути.

Тънкият корпус на компютъра не успя да се загрее дотолкова, че да бъде некомфортен за работа върху краката ви. В най-топлата му точка, температурата му е 42.1 градуса. Процесорът пък достигна едва до 76 градуса, при 105 градуса Tjmax стойност, при достигането на която THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне. Изключително добър резултат.

Заключение

Ако трябва да опишем Acer Aspire S7 с няколко думи, то те най-вероятно ще са “Произведение на изкуството”. Най-впечатляващата характеристика на машината е уникалният й дизайн, който освен с приятна визия може да се похвали и със завидна защита, благодарение на Gorilla Glass покритието, предпазващо системата от надраскване и удари. Ако притежавате такъв компютър обаче със сигурност ще направите всичко възможно да осигурите нужната му безопасност – той пък ще ви се отблагодарява със страхотната си производителност.

В стремежа си да намалят размерите на корпуса, инженерите на Acer са били принудени да оставят по-малко място за батерията, но ако близо 5 часа с едно зареждане са достатъчни за вас, то нищо друго в компютъра няма да ви разочарова.

Плюсове

Невероятно тънък и много лек
Страхотен Full HD екран
Изключително бърз SSD
Красив дизайн и Gorilla Glass защита
Ефективно охлаждане
Добър звук

Минуси

Сравнително кратък живот на батерията

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ:
http://laptop.bg/ultrabooks-acer-Aspire_S7-acer_aspire_s7

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!