Измамите в пластичната хирургия

11
Добави коментар
alkin
alkin

Безопасни ли са субстанциите, които се използват в пластичната хирургия като „пълнеж“? Те са широко използвани в пластичната хирургия, било то при възстановяване след претърпяна травма, или просто за разхубавяване и подмладяване.

В резултат на тяхната ефикасност, търсенето е нараснало много, тъй като процесът трае секунди, а премахва години от лицето ви. Нарасна обаче и наемането на недостатъчно квалифицирани специалисти.

Наскоро в Испания е била открита партида хиалуронова киселина от Китай, която не е преминала контрола за сигурност. На черния пазар може да се намери дори течен силикон. В интернет пък се извършва търговия на субстанции за лицев пълнеж.

Европейското законодателство не е така строго като американското. Пример за това е, че американците могат да избират между 6 вещества за лицев пълнеж, а в Европа разрешените са 50.

В Англия подобни манипулации имат право да извършват и обикновени медицински сестри, докато например в Испания това е работа само на лекарите. В някои фризьорски салони дори освен обичайното подстригване се предлага услуга „запълване на бръчки“.

Добрата новина е, че след известен период от време, въпросните субстанции се абсорбират (може дори да се каже направо, че изчезват, изхвърлят се от организма). Трайността им е от 6 до 8 месеца.

Най-използвани са продуктите с хиалуронова киселина, която е присъща на човешкия организъм и спомага за задържането на вода. Дори да има случаи на алергична реакция, няма място за притеснения, защото съществува антидот. Обикновено мошеничеството се състои в инжектиране на разредена субстанция, чиято трайност е два пъти по-малка. Това само по себе си не е толкова опасно, колкото ако процедурата на инжектиране не е добре извършена. Тогава се получават инфекции, малки подкожни грануломи и други здравословни проблеми.

Има и перманентни пълнежи, които не са предпочитани от повечето дерматолози. Те са на базата на силикон, ефектът е образно казано вечен, но и страничните ефекти заслужават да им се отдели специално внимание.