Айсризенвелт – най-голямата ледена пещера в света (Eisriesenwelt)

92
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Айсризенвелт е най-голямата система от ледени пещери в света, простираща се на повече от 42 км. Разположена е в селището Верфен, на около 40 км южно от Залцбург, Австрия, в алпийския масив Tennengebirge. 

Светът на ледените гиганти, както се превежда името й, е създадена от река Залцах, която с времето е подкопавала в планината проходи. Постепенно пукнатините и цепнатините във варовика са ставали все по-големи и водата ерозирала по скалите. Прекрасните ледени образувания, които се виждат днес в пещерата, са се образували от топящия се сняг, който се процежда през пукнатините и стигайки до вътрешността, където температурите са под нулата той замръзва. Тъй като входа на Айсризенвелт е отворен целогодишно, мразовитите алпийски ветрове духат в пещерата и спомагат за вледеняването на водата. През летните месеци, студените течения от вътрешността й пък предпазват ледените формации от претопяване.

Въпреки, че е дълга повече от 42 км, туристите могат да се наслядат само на първия й километър, който е покрит с лед. Останалата част е основно от варовик.

Откривател на Айсризенвелт е Антон Поселт (Anton Posselt) – учен от Залцбург, който се натъква на ледения феномен през 1879 година. Преди това пещерата е била известна само на местните жители, които вярвали, че това е вход към ада и отказвали да го изследват. Една година по-късно той публикува подробен доклад за откритието си в списание за алпинизъм, но въпреки това пещерите остават в неизвестност.  

Александър вон Мьорк, спелеолог от Залцбург, е един от малкото хора, които не са забравили за находката на Поселт. През 1912 г. той ръководи няколко експедиции в пещерата, след което предизвиква интереса към нея и на други пътешественици. Осем години по-късно е построена първата хижа за изследователи в района, както и маршрут, който води нагоре в планината. Скоро след това туристите започват да прииждат тук, привлечени от внезапната популярност на пещерата. Не закъснява изграждането на още една хижа и няколко пътеки от Верфен и Tänneck. 

Удивиделните ледени скулптури, изваяни от природата, са достъпни за посетители от 1 май до 26 октомври всяка година. До входа на пещерата, който е на височина 1640 метра, може да се стигне по два начина. Първия вариант е чрез 20 минутен преход, последван от 5 минути с платен лифт и още 20 минути ходене пеша до дупката на пещерата. Другия вариант е за по-напреднали туристи, който вместо да използват лифта, може да се изкачат пеша за близо 90 минути. В пещерата се влиза организирано на групи. Ежегодно около 200 хиляди туристи посещават Айсризенвелт. 

Hobyto.com