Кратка история за края на света | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Кратка история за края на света
Календарът на маите свършва, ами светът?

20 Декември 2012 14:10
0

принтирай

|

текст

Вероятно вече сте чули, че този петък ще дойде краят на света. Новината е приета особено сериозно в САЩ и Русия, където хората се запасяват с каквото могат. В опита си да успокоят хората, от НАСА пуснаха видеоклип, който опровергава теорията на световната конспирация, а руското правителство излезе със специално изявление по въпроса.

Според английското издание Independent не е нужно да бъдеш учен, за да разбереш, че краят на календара на маите не означава задължително край на света. Все едно на всеки 31 декември от нашия календар да идваше апокалипсис. В рамките на шегата, краят настъпва на 1 януари, когато светът се намира в състояние на изтрезняване.

Страховете за идването на Армагедон може би щяха да имат някакви основания, ако не бяха вечните опасения за гибел на човечеството. Митът за апокалиптичните събития като потоп, който изтрива човечеството от лицето на земята, е един от най-древните примери за подобни притеснения. За това природно бедствие иде реч в първото издание на Библията, а книгата завършва с друг апокалиптичен текст – откровението на Йоан Богослов. По времето на Исус, евреите пък са вярвали, че появата на месията вещае края на човечеството. Тези настроения не подминали и Йоан Кръстител, а според много учени самият Исус е бил убеден в това.

В човешката история никога не е имало криза на месии самозванци, като един от най-странните е бил Моисей Критски. През 5-и век той, подобно на своя адаш, уверявал хората, че морето ще се разтвори и неговите ученици ще могат спокойно да изминат маршрута Крит – Палестина. Той дал знак, след което вярващите тръгнали към морето и потънали, скептиците избягали, а самият Моисей „издухал“ с първия кораб. Милениумът е още един феномен, предизвикващ апокалиптичните теории. Навръх 1000-та година стотици хиляди хора в целия християнски свят се готвели към края на света. Според хрониките на Раул Глабер в цяла Италия и Франция се спуквали от работа, за да ремонтират и украсят църквите. Хората не жалели ни труд, ни пари, за да посрещат Деня на страшния съд във възможно най-спретнат вид.

Исак Нютон, който от мнозина е смятан за най-великия физик на всички времена, прахосал доста време, за да открие точната дата на края на света. В крайна сметка, той решил, че това е 2060-та година.

През 1806-а година апокалиптичната истерия обхванала жителите на английския град Лийдс, като причина за това станала една обикновена кокошка. Въпросното пернато снасяло яйца, на които пишело: „Христос идва“. Всеобщата паника изстинала, когато жителите на града разбрали, че собственикът на кокошката сам надписал апокалиптичното предупреждение върху яйцата, след което ги пъхал обратно в бедната птица. Никой не знае какво точно се случило на шегаджията, но вероятно нещо подобно, каквото преживяла неговата кокошка.

Преди да се смеем на предците си, би трябвало да се замислим над нашите собствени апокалиптични очаквания. Вземете милениума и „Проблемите на 2000 година“, която трябваше да лиши човечеството от любимите му компютри и да остави света в една постапокалиптична пустиня – без порно и онлайн-шопинг. Или пък – една година назад, когато Харълд Къмпинг ни предсказа, че на 21 май ще има „възнесение“. Когато датата минала, но нищо не се случило, той заяви, че е ставало дума за духовно, предварително възнесение, а истинското, физическото щяло да се случи на 21 октомври. След като минал и този ден, „пророкът“ млъкнал и се появил вече през 2012-а, за да се извини за предсказанията си.

А сега да се върнем в реално време и календара на маите. Ситуацията е усложнена и от екстрасенса Нанси Лийдер, която твърди, че контактува с пришълци. Нейните извънземни приятели ѝ подшушнали, че на 21-и този месец Земята ще се сблъска с блуждаещата планета, наречена Нибиру. Нейните последователи пък се правят, че не си спомнят за аналогичните ѝ предсказания от 2003-а година. Катастрофата обаче не се случила, а Нанси обяви своите обещания за „благородна лъжа“.

Журналистът от Independent Лий Уилямс също се наема да направи две сериозни предсказания. Първо, в петък край на света няма да има и второ – скоро някой ще излезе с нова дата за Армагедон. „Не знам откъде идва този стремеж за всеобща гибел, но според мен тя е свързана с неудовлетвореното желание да открият смисъла на живота и потиснатата колективна мисъл за смъртта.“

 

източник: The Independent

Кирил Беспалов

Тагове: Моисей Критски апокалипсис Армагедон краят на света календара на маите Раул Глабер 21.12.2012 Нанси Лийдер Нибиру Исак Нютон благородна л