Как мога да възстановя увредена коса?

1
Добави коментар
simse
simse

Всеки косъм се състои от три слоя: медула, средна част и външен слой – епидермис. Увреждането, на който и да е от тях причинява увреждане на косата. Очевидните признаци за увредена коса са накъсана, суха коса и коса с изтощен вид. Цъфтящите краища, заплитането и косопадът са също често срещани при увредена коса.

Възможно ли е да се възстанови увредената коса? В интерес на истината, увредената коса не може да бъде възстановена. Тя може да бъде третирана с различни продукти за коса и домашно приготвени средства, за да изглежда по-добре, но тези мерки са само временно решение и трябва редовно да се повтарят, за да се получи траен ефект. Единственият начин да се възстанови увредена коса е като се подстрижат увредените части и на тяхно място израсне нова коса.

Независимо дали косата се подстриже или се третира с козметични продукти, трябва да разберете какви са причините за увреждането, иначе проблемът ще продължи да съществува. Увреждане на косата може да се получи от прекомерно химическо третиране, твърде често използване на сешоари, преси, маши и др., много стилизиращи продукти или постоянна употреба на аксесоари за коса. Други причини могат да включват нездравословно хранене, злоупотреба с наркотици, както и замърсяване, сух климат, слънце и солена вода.

Когато причината е установена можете да предприемете нужните мерки. Подстрижете краищата и използвайте хидратиращ шампоан или друг шампоан, специално създаден за суха коса.

Купете си качествен балсам или използвайте домашно приготвен. Има различни рецепти с различни съставки като яйца, майонеза, витамин Е, лимон, сминдух, къна, мед, авокадо, банани, камфор, ябълков оцет, глицерин, зехтин, кокос, бадем, рициново масло, жожоба, лавандула, розмарин, градински чай и червена боровинка. Обикновено балсамът се нанася върху косата, оставя се да подейства 15-30 минути и след това се измива.

Терапия с горещо олио също може да подейства. Нанесете топло олио върху косата вечерта преди лягане и измийте с нежен шампоан на следващата сутрин. Изчистете косата нежно, масажирайте скалпа и оставете косата да изсъхне сама. Избягвайте твърде честото миене на косата тъй като това лишава косата от естествени, важни масла и я прави суха и късаща се. За да избегнете късането на косата, не сресвайте косата докато е мокра и не я сресвайте твърде често.

Изберете прически, които подхождат на естествения растеж на косата и изискват малко манипулации. Избягвайте удълженията за коса и аксесоарите, които могат да стресират допълнително увредената коса. Откажете се от химическата обработка на косата или поне я намалете. Вместо да се опитвате да възстановите увредената коса се постарайте да предотвратите увреждането с използването на подходящите продукти за коса.