Коледна торта със звезди

74
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Не торта, а елегантен бял шедьовър. Достойно бижу за коледната или новогодишната трапеза.

Продукти за Тортота
225 г масло, разтопено, плюс допълнително за намазване, 2 с.л бренди, щипка шафран (около ? супена лъжица), 225 г пресято брашно, 50 г зрели бадеми, 1 с.л мая, 300 г стафиди без семки, 300 г стафиди със семки, 100 г неоцветени захаросани череши, разполовени, 85 г кора от лимон и/или портокал, 50 г цели бланширани бадеми, нарязани на едро, 50 г цели бланширани лешници, нарязани на едро, 50 г орехи, ЗА СИРОПА, 3 с.л бренди, 2 с.л мед.

ЗА УКРАСАТА
 750 г неоцветен марципан, 500 г бяла готова глазура, пудра захар за поръсване, сребрист/златист оцветител за храни, формички на звезди по ваш избор, около 65 см панделка (по избор)

Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 160°С (140°С с обдухване). Намаслете тавичка, дълбока около 20 см, и поставете в нея два пласта хартия за печене (вж. Практично). Завържете няколко листа хартия от външната страна на тавичката, като ги изравните с върха на хартията за печене от вътрешната страна . Загрейте брендито в малък тиган и добавете шафрана, след което го оставете за няколко минути да се запари. Смесете маслото, захарта, яйцата, брашното, бадемите, бакпулвера и щипка сол и ги разбийте до мека и гладка смес. Прибавете плодовете, ядките и сместа от бренди и шафран към тестото и разбийте добре.
2. Насипете сместа с лъжица в тавичката, загладете повърхността и направете малка яма в средата. Печете 1:30 ч и след това покрийте с кухненско фолио, но без да допирате, за да не прегори повърхността. Намалете фурната до 140°С и печете още час. Проверявайте с клечка за зъби дали е готово – по нея не трябва да има тесто. Смесете бренди и мед и полейте тортата с лъжица. Завийте добре във фолио и съхранете в съд без достъп на въздух, като от време на време поливате с подсладено с мед бренди.

Намаслете тавата, изрежете два кръга от хартията за готвене, като използвате външната страна на тавата за шаблон. Измерете обиколката на тавичката и изрежете лента хартия за печене, с около 5 см по-широка от височината на тавата. Сгънете 2 см от единия край и я долепете до страните, а прегъвът да е на дъното. Хартията трябва да излиза на около 3 см от тавичката. Сложете вътре двата кръга хартия и тавичката ви е готова за употреба.

Приготвяне на украсата
1. Покрийте тортата (вж. Практично по-долу). На плот, поръсен с пудра захар, разточете 500 г от глазурата до 0,5 см дебелина. Поръсете с оцветител за храни и след това го втрийте с пръсти. Оформете 20 звезди, като използвате 6 см форма или две различни по големина форми. Оставете да изсъхне през нощта.
2. Започнете да подреждате звездите. Сложете три като триъгълник и притиснете краищата в глазурата за стабилност. Подреждайте върху тази основа. Внимавайте звездите да се прикрепят една за друга. Поставете няколко около основата на купчината. Може да съхраните в хладилник до седмица.