Българска национална телевизия – Новини – Институции – Три доживотни присъди за Килърите

5
Добави коментар
them0bster
them0bster

Тежки присъди по едно от най-нашумелите дела „Килърите“. Доживотен затвор без право на замяна присъди Шуменският окръжен съд за трима от обвиняемите – Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Наказанията са за участие в организирана престъпна група и за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София. Делото започна през юни 2011-та.

Георги Вълев, подсъдим: – Аре бе, що замлъкнахте, питайте нещо, хайде моля ви се.

С тази реплика се обърна към журналистите подсъдимият за поръчител на убийствата на адвоката Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Минути по-късно Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – кеца и Георги Вълев чуха, че съдът ги признава за виновни в поръчителството и оргaнизация на мокри поръчки.

Димчо Луков, съдия в Окръжен съд – Шумен: – Което действа по решение на Организирана престъпна група, го осъжда на доживотен затвор без право на замяна.

Съдът призна за виновни в организирането на убийствата и други двама подсъдими – Янко Попов – Туцо и Райчо Стойнев – Хижаря, който бил явочникът на „Килърите“.

Оправдан за мокрите поръчки се оказа оръжейникът Петър Атмаджов. Той обаче получи присъда от 4 години затвор заради притежание на оръжие и боеприпаси. След последната дума на съда – Петър Стоянов обеща интервюта от ареста.

Подсъдимите викаха по стълбите: – Още шест месеца. Поискайте си интервю бе, какво си говорим глупости, да ви разкажа за Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Огън, служба не остана.

Защита на подсъдимите коментира, че присъдите са били очаквани, защото съдебният състав не е независим.

Иво Найденов, адвокат на Петър Стоянов: – Нямаме друг избор, ние просто ще атакуваме тази абсолютно несправедлива присъда, която не почива на доказателства и постановена от незаконен състав.

Адвокат Найденов обеща по-късно подробности за незаконността на съдебния състав. От Прокуратурата припомниха, че са поискали доживотна присъда и за Янко Повов, но ще мислят дали да протестират това решение на съда.

Ася Петрова, окръжен прокурор на Шумен: – Относно участието на Петър Атмаджов в организацията на убийствата на Рачев и на Лупов също предстои да обсъдим в тази част присъдата и да вземем решение дали да я протестираме.

Така делото „Килърите“ потегли към Апелативния съд във Варна – там ще бъде рунд втори.