%D0%A8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4 %D1%81 %D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8 | Пробиотици

2
Добави коментар
angel.anastasov.12
angel.anastasov.12

 

Нова технология дава възможност да бъде създаден шоколад с пробиотици.

За разлика от други храни, като млечно-киселите продукти и киселото зеле, при които ферментационния процес е част от производствения цикъл и пробиотиците се озовават по естествен път в продукта, при производството на шоколад няма ферментация, която да улесни добавянето на пробиотични бактерии. Освен това пробиотичните бактерии са чувствителни спрямо условията на средата – неподходящото рН може да се окаже фатално за тях.

Създаването на пробиотичен шоколад е възможно благодарение на технология, наречена „микрокапсулиране“. На практика учените затварят бактериите в малки защитни капсули, които ги предпазват от рН и други характеристики на шоколада, които могат да бъдат фатални за тях. Мазнината в какаовото масло също помага за предпазването на пробиотичните бактерии от неблагоприятни въздействия. Някои пробиотични шоколади също така съдържат Омега 3 от ленено масло, което помага за запазването на полезните бактерии. И въпреки всички тези допълнителни технологии шоколадът запазва своя вкус.

Представете си колко по-вкусно е да изядете един пробиотичен шоколад, отколкото да пиете пробиотични капсули или таблетки.