Откриха паметник на Христо Ботев в Поморие

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От днес, с гордост и самочувствие, граждани и гости на Поморие ще могат да сведат глава, да помълчат и да отдадат частица от своята признателност на една от най-великите личности от българската история – Христо Ботев. Това стана възможно с откриването на бюст-паметник на поета-революционер в градинката на кв.” Свети Георги” в Поморие, до сградата на читалище „Светлина-1939”.

Сбъдна се мечтата на поколения граждани на Поморие, които искаха да развеят националния флаг, да положат венци и цветя пред паметника на българския национален герой, който се е борил срещу поробителите самоотвержено и всеотдайно, както със сабя, така и с перо. Уроците на миналото са усвоени от младите наследници на Свободата, талантливите скулптури – Милен Каменов и Христо Георгиев.

Родени през 1985 година, те са състуденти, колеги и приятели. Завършват през 2008 година „живопис и скулптура” във ВТУ ”Св.Св.Кирил и Методий” –Велико Търново и още същата година-2008, правят дарение за община Поморие – скулптурната композиция „Игра”, разположена на крайбрежния булевард „Яворов” в Поморие.

Двамата творци заедно правят бюст паметник на Васил Левски , който бе открит на 4 юни тази година в центъра на Поморие. Със своето изкуство, тези двама млади автори правят възможно съхраняването на паметта за героичните българи и предаването им на поколенията. Гости на това изключително събитие бяха областният управител на Област Бургас – Константин Гребенаров, Боян Ботйов – праправнук на Христо Ботев и председател на Общонародна фондация “Христо Ботйов” , председателят на Общински съвет Поморие – д-р Милена Енева, общински съветници, директорът на ОУ”Хр. Ботев” –Кръстинка Цветкова, директори на училища и детски градини от община Поморие, служители на НЧ „Светлина-1939” и НЧ “Просвета-1888”.

„Горд съм, че днес, на Игнажден, в нашия дом – гр. Поморие, влезе един велик  българин – Христо Ботев” каза кметът Иван Алексиев, който е възложител на проекта, малко преди да открие официално паметника. Специален поздрав по случай това изключително събитие, поднесе Областният управител – Константин Гребенаров.

Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботев – Кирил, който единствен от рода оставя потомство, също беше сред официалните гости. Той изказа своята благодарност и задоволство от инициативата на Община Поморие и връчи на кмета Иван Алексиев почетен плакет и грамота за принос в съхряняването на Ботевия дух, идеали и творчество в новия технологичен ХХI век. Директорът на ОУ ” Христо Ботев” г-жа Кръстинка Цветкова символично вгради пред паметника на Христо Ботев пръст от лобното място, донесена от участниците на 62 – рия Национален поход „От Козлодуй до Околчица” през 2008г.

Венци и цветя поднесоха областният управител, кметът на община Поморие, председателят на Общински съвет Поморие, ученици, учители и граждани. Празнична програмата, посветена на патронния празник, изнесоха учениците от ОУ „Христо Ботев” – гр. Поморие, с което се  сложи началото на националните чествания по случай 165 годишнината от рождението на Христо Ботев през 2013г.