Синът на Цветан Голомеев – Кристиян: Може да плувам за България!

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

По време на световното първенство по плуване на малък басейн в Истанбул камерната родна група (състезатели Нина Рангелова, Мартин Желев, треньор Кристиян Минковски и генералният секретар на БФПС Таня Богомилова) гледаше битката за медалите в компанията на млад мъж с близо двуметров ръст, облечен в синьо-бял анцуг на гръцкия национален отбор. Дори и от отсрещната трибуна си личеше, че той се чувства сред свои. Притеснява се обаче да говори на майчиния си език, за да не се злепостави. Ще трябва да свиква, защото тепърва ще дава интервюта, тъй като е сочен за един от големите плувни таланти на Балканския полуостров.

 

Пък и все по-често ще правят паралели с баща му – Цветан Голомеев. Големия кроулист, който ни напусна преди 2 години и чийто рекорди на 50 и 100 м св. стил на голям басейн стоят неподобрени близо четвърт век. Наследил е осанката, походката, очите и овала на лицето му. Грейва, когато получава като подарък олимпийския брой на списание „Плуване & Водна топка”. В него Цецо Голомеев го има на четири снимки.

 

Младежът се казва Кристиян Голомеев, на 19 години е, а във визитката му вече има записано участие на олимпийски игри (в Лондон това лято), на световни и европейски първенства, медал от световно първенство за юноши и девойки и балкански титли

 

Визитка

Име: Кристиян Цветанов Голомеев (на гръцки Κριστιάν Γκολομέεβ) Роден: на 4 юли 1993 г. във Велинград

Живее: в Атина, Гърция

Клуб: „Етникос”

Ръст: 198 см, тегло: 87 кг Дисциплини: 50 и 100 м св. стил

Постижения: Бронзов медалист е от световното първенство за юноши и девойки в Лима, Перу (50 м св. стил), четвърти е със смесената щафета 4 по 100 м на същия шампионат. Европейски шампион е на 50 м св. стил от Белград 2011. Двукратен балкански шампион е за юноши и девойки в Баня Лука 2011 (50 и 100 м св. стил и трето място със смесената щафета 4 по 100 м смесена). На олимпийските игри в Лондон 2012 завърши 31-и на 100 м св. стил (50,08).

Езици: английски, гръцки, испански и италиански.

Има двама братя: Никола и Иван

 

Със звездата от ЮАР Чад ле Кло в Истанбул.

 

– Кристияне, доволен ли си от представянето си на световното първенство в Истанбул? – За мен участието в Турция беше дебют на световно първенство на 25-метров басейн. Можех да плувам и по-бързо, но в крайна сметка подобрих и на двете дисциплини личните си постижения. На 50 м свободен стил плувах за 22,14 и завърших 29-и, а на 100 м свободен стил регистрирах 49,16 за 39-ата позиция. Следващият път се надявам да съм още по-бърз, дано това стане на първенството на голям басейн през идното лято в Барселона.

 

– Първенството в каталунската столица ще бъде началото на следващия олимпийски цикъл за теб. Вече имаш опит в най-престижния форум….

 

– Разбира се, че мислите ми са насочени към следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016, но до тях има доста време. Гледам да карам стъпка по стъпка и да спазвам тренировъчната програма. Нека първо да покрия норматив за световното първенство в Барселона.

 

– Няма ли да ти е по-лесно да преследваш олимпийската си мечта, подготвяйки се в някой от американските университети?

– Такъв е планът ми, така ме съветват и близките. Проучил съм няколко университета. Ще избера този, който ми предложи пълна стипендия. Това ще се случи обаче в края на лятото догодина при добро стечение на обстоятелствата

 

– Разкажи за твоя клуб? – Тренирам в Атина, по два пъти на ден. Клубът ми се казва Етникос и е един от най-силните в страната. Картотекираните състезатели са около 30, а треньор ми е Акис Коному.

 

– Има ли вариант да плуваш за България?

– Та аз съм си българин, такъв се чувствам, роден съм във Велинград. Отраснал съм обаче в Гърция, тук станах състезател. За съжаление кризата се отразява много лошо и на спорта. Става все по-трудно. Дано се оправят нещата. Не искам да говоря по тази тема. Длъжен съм да остана лоялен.

 

На олимпийските игри в Лондон, където завърши 31-и.

– Взел си визията и ръста от баща си, но за дисциплината, която плуваш май ще ти трябва още мускулна маса?

– Благодаря за комплимента. Ще трябва да поработя още върху тренировките на сухо. Трябват ми още няколко качествени килца за битката с конкурентите.

– Какво обичаш да правиш в свободното си време? – Прекарвам основно пред компютъра. Може да се каже, че съм меломан. Обичам рапа и хип-хопа. Любимите ми изпълнители са Еминем и 50 Cent.

 

– Чичо ти, Атанас Голомеев е една от големите фигури в българския баскетбол (два пъти е печелил приза „Най-добър реализатор” в Европа, избиран е в идеалната петорка на континента за 1977 г. Искан е от „Ню Йорк никс” при включване в драфта на НБА. На бенефиса му в София идват легенди като Дражен Петрович, Никос Галис и Антонело Рива – б. а.). Беше ли изкушен от вариант да хванеш оранжевата топка и да тръгнеш по неговия път?- Мога да играя баскетбол и го обичам, но изпуснах момента да стана играч. Трябваше да започна от малък. Сега щях да печеля много повече пари. Пък и баскетболът в Гърция е много обичан и се бори по популярност с футбола.

 

– С този ръст и визия няма как да не ти се лепят момичетата. Имаш ли си приятелка?- Има, има  (смее се, но не уточнява дали си има гадже).