Джайнистките храмове (Dilwara Temples)

75
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Вярно че Тадж Махал е едно от чудесата на света. Вярно че историята за създаването му е интерсна – символ е на любовта на индийския император Шах Джахан и неговата красива съпруга Мумтаз Махал. Но има един комплекс от храмове, които за някои са много по-красиви – славят се с най-изкусната мраморна обработка и са считани за най-изящните мраморни храмове в света. Това са петте джайнистките храма – Dilwara Temples (Джайнизъм e една от най-старите религии произлезли в Индия, а Джайнистите вярват, че всяка душа е божествена и има потенциал да достигне Просветление).

Петте легендарни мраморни храма са разположени близо до планината Абу в южен Раджастан и са свещенно място за джайнистите. Строени са в периода от 11век до 13век и са с около 500г. по-стари от Тадж Махал. Храмовете на тази религия са пълни със статуи на божества, които ежедневно се мият с мляко от поклонници, сложили пред устата си бели кърпи, да не би по невнимание да вдишат някое живо същество и така да причинят смъртта му. Строго забранено е в храмовете да се носят изделия от кожа – колани, обувки, каишки. Ако поклонниците решат да седнат, отново метат със специални метли мястото поради описаните причини. По-фанатичните редставители на джайнизма не обличат тялото си с дрехи, за да не отнемат живот, смачквайки някое насекомо в техните гънки. За джайнистите е задължително строгото вегетарианството – те не ядат кореноплодни зеленчуци, тъй като при изваждане на плода ( морков, картоф и т.н. ) загива цялото растение. Всеки от храмовете е със своя идентичност. Това са:

1. Вимала Васахи (Vimal Vasahi) – най-старият от храмовете, строен през ХІ в. в продължение на 14 години едновременно от 2700 първокласни скулптори-ювелири. Богато изработените статуи и резби от мрамор са просто невероятни. На тавана са издълбани лотуси, цветя и сцени от митологията.

2. Луна Васахи (Luna Vasahi) – строен през 1231г. и е по-малък от Вимала Васахи, но мраморните му резби са много по-дълбоки и изящни. И в двата храма мраморът на места е толкова тънък, че е станал прозрачен, а каменните резби са толкова фини, че изглеждат като върху слонова кост.

3. Питалхар (Pithalhar) – строен през 1489г., но останал недовършен. В него се извисява огромна статуя от месинг.

4. Khartar Vasahi – строен през 1458-59г., като сградата на храма е на три етажа – най-високата от всички храмове

5 .Mahavir Swami е по-малък от изброените, построен е през 1582