Прокопиев продаде „Каолин“ на германци

3
Добави коментар
mignews
mignews

Бизнесменът Иво Прокопиев е продал предприятието си „Каолин“ АД на германската компания за индустриални материали Quarzwerke GmbH. Така бизнесменът, който е и съсобственик на медийната група „Икономедиа“ се разделя с най-доходоносното предприятие от своя холдинг „Алфа Финанс“. Продажбата спаси издателската компания, включваща вестниците „Капитал“ и „Капитал Дейли“, специализирани издания и сайта „Дневник“, която днес е погасила всички свои задължения към „Алфа банк“.

През последните 2 години, Прокопиев, семейството му и бизнесът му бяха силно атакувани от близките до властта медии на ДПС и Корпоративна банка, което го принуди да се установи в далечен Сингапур. Най-силни бяха атаките срещу печелившия „Каолин“, като те се водеха основно от медиите, контролирани от Делян Пеевски и говореха за неприкрит икономически интерес на конкурентни компании.

Германската компания Quarzwerke GmbH придобива от „Алфа Финанс Холдинг“ АД контролния пакет от близо 67.32% от капитала на „Каолин“ АД. Quarzwerke GmbH е водеща европейска компания за индустриални минерали. Като независим, семеен бизнес Quarzwerke има 127-годишен опит с ефективни технологии за обработка и висококачествени депозити на природни ресурси. Компанията е активна в извличането, обработката и рафинирането на индустриални минерали, основно кварц, каолин, фелдшпат и др.“, се посочва в съобщението на „Алфа финанс холдинг“.

„Приключването на сделката зависи от редица условия, едно от които е получаване на одобрения от съответните антимонополни органи в страните, на чиито пазари оперира „Каолин“. След финализиране на сделката Quarzwerke ще отправи задължително търгово предложение, спазвайки местното законодателство, с цел придобиване на останалите акции от „Каолин“, търгувани на „Българска фондова борса – София“ АД“, посочват още от холдинга.