ШОП направи „Килърите” коледен подарък на министър

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Внимание шофьори! МВР започва операция „Скорост“

2015-04-09 15:47:57

​Румяна Бъчварова: ГДБОП ще заработи с новите 700 бройки в МВР

2015-04-09 10:06:08

Делото беше като черно тото, а резултатът предварително ясен, казват адвокати

На Игнажден тежките присъди по делото „Килърите” се оказаха най-добрия коледен подърк за вътрешния министър Цветан Цветанов. Това призна публично политикът от ГЕРБ, който по време на целия процес не криеше, че очаква затвор за хората от бандата.

На друго мнение обаче са защитниците на подсъдимите, които след 151-то заседание по дело З0З са категорични, че то е поръчково и манипулирано през цялото време. Адвокатите на „Килърите се готвят да сезират съда в Страсбург заради нарушаване на правата на подсъдимите.Те твърдят, че процесът е с определен край от самото начало, а подсъдимите са заложници на нечии амбиции и желание.

Шуменската прокуратура и съд не са независимите институции, а правилните, заявиха още съдебните защитници. Те обясниха, че не разбират защо вътрешният министър Цветан Цветанов е предрекъл предварително в свое интервю, че обвиняемите ще бъдат осъдени и че това е успех на МВР.

Друг факт, върху който защитниците акцентираха, е, че през цялото време на процеса шефът на антитерористичния отдел на ГДБОП Валентин Цоновски е присъствал в съдебната зала.

„Тежките присъди са резултат от големия натиск, който беше оказан на Шуменския окръжен съд, да бъдат произнесени именно такива наказания. На този процес се случи нещо странно – обвинителната теза беше по един категоричен начин съборена и съдът се принуди да играе ролята и на прокурор, да сочи кой е извършител и кой не е извършител на определени престъпления”. Това обяви пред Faktor.bg защитникът на Петър Стоянов Сумиста – адвокат Николай Беров.

Според него красноречив пример в тази посока е убийството на Борислав Георгиев. Прокуратурата твърди, че Васил Костов е извършителят, а съдът казва, че не е той, а килърът е неизвестен.

„Странно само как го е установил съдът. Това просто е необяснимо, не знам как ще го обяснят в мотивите си”, задава неудобния въпрос топ адвокатът.

Той разкри, че Сумиста все пак е вярвал в обективността на Темида, но се уверил, че за справедливост в Шуменския съд не може да се говори. 

„Просто разбра, че очакванията му са били напразни. Ще обжалваме присъдите пред Варненския апелативен съд. Разполагаме с десетки аргументи за нарушения на закона, с десетки аргументи и безспорни доказателства, че Петър Стоянов няма как да бъде свързан с тези убийства”, категоричен е адвокат Беров.

Той приема с ирония коледното удовлетворение, с което вътрешният министър приема наказанията за бандата, но предупреждава, че те не само, че не са законни, но са и несправедливи, казва юристът.

Близки на другия осъден на доживотен затвор – търновският бизнесмен Георги Вълвев, казват, че е приел решението на съда с достойнство и увереност, че е временно, до втора инстанция.

Защитникът му – топ адвокатът Лъчезар Таков, бе категоричен пред Faktor.bg, че липсват неоспорими доказателства за виновността на Георги Вълев.

„Съдът се огъна на политическия и обществен натиск, а това поставя под съмнение присъдата  в очите на сериозната и интелигентна общественост. Целта беше да се бърза и до края на годината да има съдебно решение. Такава беше поръчката, идваща от външни кръгове”, казва адвокат Таков.

Според него истината по „Килърите” е трудно достижима, но се постига при справедливо правосъдие.

Близки на бизнесмена Вълев не крият недоверието си към Шуменския окръжен съд (ШОС), който според тях се ръководи от обвинителя Ася Петрова, тоест от Шуменската окръжна прокуратура (ШОП). За тях делото не е гледано по правилата, а истината очакват да излезе на следващите две съдебни инстанции, но и ако се смени политическата власт в държавата. Част от тази надежда е и саркастичният изблик на Георги Вълев на излизане от съдебната зала в четвъртък:

“Още 6 месеца, огън служба не остана”, провикна се бизнесменът.

„Моето мнение е, че  процесът „Кильрите” прилича на мачовете от черното тото. Те по правило са предварително уговорени – в случая уговорката беше между ШОП и ШОС”, казва адвокат Таков.

В съдебните среди вече усилено се коментира, че прокурор Ася Петрова я очаква бързо кариерно развитие. За сега се спряга, че като любимка на вътрешния министър ще получи началническия пост в комисията „Кушлев”, или висока позиция във ВКП.

Съдът в Шумен призна, че в България е действала организирана престъпна група в периода от 2007 до 2010 г. Образувана и ръководена е от Петър Стоянов, а нейни членове са били Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев, Владимир Филев, Георги Недев и Драгомир Генов. Имало е и други, но те не са установени досега. За поръчител на някои от убийствата пък се сочи бизнесменът Георги Вълев.

 Faktor.bg припомня, че според постановените от съдия Димчо Луков  присъди най-тежки са наказанията за бившия президент на Българската федерация по сумо и съветник в комисията по образование в НС  Петър Стоянов. За различни тежки престъпления и като шеф на групата за мокри поръчки той получи 3 доживотни присъди и общо 53 г. затвор по различните обвинения. Ако присъдата влезе в сила, 36-годишният Стоянов ще прекара остатъка от живота си в затвор от закрит тип при специален режим.

Две присъди до живот без замяна и една обикновена доживотна получи 41-годишният бивш охранител на Бай Миле Васил Костов-Кеца от Червен бряг. По 2 от общо 7-те си обвинения Георги Вълев също получи доживотни присъди без право на замяна, а също така и 15 години за лихварство, незаконно притежание на оръжие и поръчка на побой. 

Вътрешният министър Цветанов пък се похвали, че МВР не е далеч от разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев, което също има връзка с хора от „Килърите”.

„ В първоначалните действия, които са предприели след убийството на Кюлев – периметърът, който беше обезпечен от съответните камери, на една от камерите е Дачи, който по всяка вероятност е съпричастен, а по всяка вероятност може да се предположи, че е и физическият убиец на Кюлев“, коментира Цветанов.

Преди години Софийски градски съд призна за виновни поръчителите и убийците на бившия премиер Андрей Луканов, но следващите две инстанции те бяха напълно оправдани. Сега някои от тях твърдят, че са били жертви на МВР и обвинението и осъдиха България за нарушаване на човешките им права в Страсбург.