Храната – от основно значение за красива коса

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 240 пъти | добавена на 01.08.2012 г.

Здравето на косата зависи от храненето на човек. Диетите се изграждат така, че да поддържат в оптимална форма цялото тяло, включително косата и ноктите.

Ако обаче сте скарани с диетите и не искате да чуете за тях, добре е да знаете, че за здрава и хубава коса най-важна е водата. Една четвърт от обема на косъма е изградена от вода, а косата е гъвкава и мека само, ако е достатъчно хидратирана. Затова приемайте течности в изобилие, за да поддържате косата си гъвкава и сияйна.

 

Желязото е необходим елемент за преноса на кислород до косъма. Ако в храната няма желязо, косата изпитва недостиг на кислород. Може да се поема като хранителна добавка, но желязо има в нужното количество червено месо, зеления грах и фасул и разбира се, в копривата.

Цинкът помага значително при косопад, а за да бъде доставен до организма, трябва да се ядат морски храни и месо.

Пигментацията на косата зависи от наличието на мед. Колкото повече мед приемате с храната, толкова по-блестящ ще е цветът на вашата коса. Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави от от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.

За добро здраве на скалпа е необходим витамин А – съдържа се в млякото и млечните продукти, в яйцата, черният дроб, като от бетакаротиновите плодове са известни кайсийте и морковете.

Протеините съдействат за изграждането на корена на косъма, а витамините В и С се грижат за здравината му, ускоряват растежа и предотвратяват цъфтенето. Богати на протеини са  месото, млякото, яйцата; има ги и в зърнените храни и ядките. В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата има и витамин В, а витамин С съдържат кивито, всички цитруси и магданозът.

 

Така предложеното меню “Храна за коса” е в основата на повечето козметични продукти. Голяма част от съставките се предлагат и като хранителни добавки поотделно и в комплекс – специално за вашата коса. Както се вижда обаче, тези храни до голяма степен са основа и на почти всяка диета, така че можете да поддържате косата си здрава и блестящата със подходящо хранене. Безспорно балансираният им прием ще осигури освен здрава и блестяща коса, но и здраво тяло в блестяща кожа.

 

Снимка: Internet

Етикети

хранта, красива коса, коса,