Идеи за малки външни пространства

2
Добави коментар
girl
girl

Искате ли да сте близо до природата в собствения си дом? Създайте малка градина пред къщата си, като откриете коя е Вашата идея за оформяне на това пространство. Това е повече от това просто да има място, където децата да си играят, това е място, където цялото семейство може да се забавлява и да разпуска.

Превърнете малкото външно пространство в цъфтящ градински дизайн
Да превърнеш мястото пред къщата в градина, означава да имаш място за почивка в горещите летни дни, място, където да посрещаш гости и да си близо до природата. Външните пространства вече са не просто място, където Вашите деца да излязат, за да поиграят. Това е уютен кът, където да съберете цялото семейство. То може да е продължение на всекидневната или една допълнителна стая към жилището. Можете дори да превърнете градината в зона за развлечения, където да организирате специални събития като домашен театър със семейството и приятелите си.

Решете как искате да изглежда градината ви. Използвайте природни елементи и ги пригодете към пространството, с което разполагате. Можете да бъдете креативни дори да нямате много място. И най-малкият ъгъл във Вашия двор може да бъде използвано за изграждане на кът с две дървени столчета и малка масичка.

Цялата градина може да бъде създадена като място за живеене на открито. За да разтоварвате по-пълноценно, се обградете с много зеленина. За да спестите място, можете да поставите висящи саксии градини с цветя. Също така, ако разделите градината на райони, ще направите външното пространство по-интересно и ще разчупите обстановката. Всяка от тези зони могат да бъдат използвани през цялата година, когато времето е хубаво, а защо не и в студените зимни дни, когато е паднал първият сняг?

По-долу Ви предлагаме някои идеи за оформяне на градината. Можете да използвате всички или да съчетаете само няколко – няма правила, можете да направите всичко, което Ви кара да се чувствате добре във Вашата градина.

Не е толкова трудно да създадете място за забавления и релакс
Ако имате достатъчно място, можете да сложите беседка, която да покриете с увивни растения и цветя.

А, ако не можете да си го позволите, покрийте вътрешния двор със свежа зеленина и не забравяйте да добавите поне малка градинка с красиви цветя, които да внесат колорит. Все пак, ако мечтаете за беседка, можете да я заместите с пегола, покрита с пълзящи рози. Ако и това е прекалено фокусът в градината Ви може да падне върху декоративен водопад или алпинеум.

В една градина е растенията са задължителни, но ако искате да поставите акцента именно върху тях, използвате жив плет вместо ограда или като “надстройка” към желязото. Също така, ако мястото позволява, можете да обособите едно или няколко уединени кътчета с помощта на жив плет или храсти.

Постройте външна камина, за да се наслаждавате на двора си, дори когато времето навън е по-хладно.

Ако имате голяма тераса, можете да сложите градинските мебели, шезлонги и чадъри там.

За да е по-весело за децата, можете да добавите хамак или обикновена люлка между дърветата в двора, а при наличие на повече място – защо не и пързалка. Освен това може да създадете малък творчески кът за палавниците – работилничка, в която да творят с естествени материали от градината. За това няма да е нужно много място – само една масичка и няколко столчета или пейки. В същото време те могат да ползват това и като лична лятна трапезария.

По въпроса за избора на настилка за градината, Ви препоръчваме камъни, глина или павета. Можете също така да сложите килимчета върху дървените или бетонните настилки в двора.

За зоната, където играят децата, използвайте дървени стърготини или настилки от рециклирана гума, за да им е по-комфортно и ограничите травмите.

Градинският декор се постига лесно, дори и с неголяма инвестиция
Изграждането на красива градина на малка площ не означава задължително допълнителна тежест за бюджета Ви – можете да изграждате своята градина малко по малко и да й се наслаждавате.

Позабавлявайте се, като идете до близкия битпазарили на някоя разпродажба, за да откриете някои нови идеи и да се сдобиете с интересни придобивки за градината си.

Ако не откриете декоративните елементи, които Ви допадат, помнете, че не се налага да са задължително нови, за да намерят място във Вашата градина. Използвайте пейки или остарели мебели и обзавеждане от бамбук или ковано желязо, поправете ги, ако се налага и можете да ги освежите като ги напръскате със спрей или ги пребоядисате. Махнете частите, които са за поправка или са остарели и ги заменете с нови.

Изберете една обща тема за двора и съобразете с нея аксесоарите. Вдъхнете нов живот на мебелите за терасата като ушиете калъфки за възглавничкитеим или им добавите интересни бродерии или щампи.

Сложете цветята, билките и растенията в нестандартни саксии за външната си градина. Това може да са старите Ви саксии и сандъчета, които собственоръчно или с помощта на децата сте изрисували или облепили с листа, цветни клонки, декоративна хартия и т.н. А може да изработите нови от ненужен дървен материал, пластмаса, плексиглас, картон и други.

Изберете акценти, които естествено се вписват в цялостната идея на външното пространство.
Сложете лампи, свещници или подвижни осветителни тела на масите. Изберете такива с по-мека светлина, за да създадете уютна атмосфера и за да се насладите на природата и естествената й красота.

Ръчно направените вятърни звънчета или хлопки, особено тези, направени от естествени материали като дърво, миди и раковини и други, ще добавят озвучение в градината и ще Ви потопят в природен релакс.

Можете да използвате теракотени или глинени съдини, камъчета и черупки. Направете гирлянди от лози. Измайсторете с децата си арт предмети от шишарки, клонки, листа и висящи растения и ги сложете в декоративни съдове или в саксиите.

Не забравяйте!!! Винаги залагайте на материали, които са пригодени за ползване във външни условия.

източник: brighthub.com