Мика, която лекува със звуци

15
Добави коментар
PRovocommunic
PRovocommunic

Михаела Михайлова Стойкова – Мика демонстрира какъв звук издава кристална тибетска купа. Снимки: Нели Томова

„Това е моят инструмент”, казва Мика и докосва ръба на тибетска купа от кварцов кристал със специална тръба. Купата произвежда звук, който не може да бъде сравнен с мелодията на нито един музикален инструмент. В следващия момент Мика запява и комбинацията от звуци и тонове те кара да настръхнеш и да забравиш къде се намираш всъщност. Слънчевите лъчи проникват през прозореца и насищат цветовете в  малкия кабинет, където Мика скоро ще започне поредния сеанс по звуколечение. На пода са подредени малки и големи музикални купи, а на кушетката е отворен комплект камертони.

Михаела Михайлова Стойкова – Мика е завършила ВИТИЗ през 1989 г., играла е за кратко в Театъра на армията в София, снимала се е в кино и телевизия, но от 1990 г. емигрира в САЩ и живее в Лос Анжелис. Там отново завършва училище за актьорско майсторство и години наред работи в киното и театъра. От около година отново е в България и стана известна като едно от героините в сериала “7 часа разлика”.

Михаела Стойкова по време на групов сеанс. Снимка: e-vestnik

В Щатите Михаела започва да се интересува от въздействието на музиката върху човешката психика и физика. Дълго време се образова сама, четейки и търсейки информация по темата. Накрая завършва „Sound Healing Institute” в Сан Франциско – специализирано училище за лечение със звук, и започва да практикува звукотерапия и релаксация в Щатите, а отскоро и в България (виж тук сайта й infinitysounds.info).

Сеансите протичат различно в зависимост от оплакванията на клиента и зоната, върху която ще се работи. Те обаче винаги включват комбинация от звуци, вибрации, музика, пеене. Клиентът ляга на специална маса за вибрационна терапия, която е снабдена и с тонколони. Единственото, което трябва да направи е да затвори очи и да се потопи в звуците.
Освен масата и записите, Мика използва кристални и метални тибетски купи, собствения си глас и комплекти вибриращи метални камертони, настроени на различни честоти. Звукът от камертона или пресирането с него на определени точки от тялото помагат за да се постигне по-добро физическо и психическо състояние.

Мика демонстрира как се използват камертоните. Снимки: авторката

Основните сетове камертони са наречени „Солфежио”, „Ото” и „Ом” и имат различно физическо и психологическо въздействие. Комплектът „Солфежио” повишава слуховите способности, отпуска тялото и пречиства енергийното поле. Камертоните от комплекта „Ото” действат на физическото състояние на организма, облекчават болката, отпускат мускулите, а тези от комплекта „Ом” помагат за постигане на вътрешен баланс. Някои камертони са  настроени на честотите на планетите в Слънчевата система. Тонът на Луната например е свързан със сексуалността и има афродизиращо действие, докато земният тон действа отпускащо и стимулиращо. Мика в някои случаи докосва клиента с камертона, за да предаде вибрациите, които отговарят на съответната планета  или определена честота в зависимост от необходимостта.

Мика демонстрира как се използват камертоните. Снимки: авторката

„Човешкото тяло е като музикален инструмент, който постоянно трябва да бъде настройван”, обяснява Мика. Звуците, тоновете и различните честоти въздействат по специфичен начин на организма. Различните вибрации влияят на чакрите (енергийни центрове в тялото), балансират енергийните потоци, и оттам подобряват здравословното състояние на органите. Смята се, че всяка чакра е свързана с един от основните тонове – до, ре, ми, фа, сол, ла, си.

Чрез специална компютърна програма, здравословното състояние на човек може да се диагностицира на базата на запис от гласа му. Отчитайки различни параметри на гласа, програмата е в състояние да определи проблемни зони, съществуващи заболявания и възможни бъдещи усложнения. Според този анализ, се определя и съответната комбинация от звуци, тонове и честоти, която ще повлияе благоприятно на пациента.

Според Мика човек може да подобри здравето си, използвайки собствения си глас. „С най-елементарни упражнения човек може да освободи и укрепи гласа си, и да се научи как да го използва”, обяснява тя. Органите и тъканите в тялото са с различна плътност и имат различна честота. Произвеждайки определени тонове и звуци чрез гласа си, човек може да им въздейства.

Михаела Стойкова и колега от “Йога студио Мандала” свирят на различни инструменти. Снимка: e-vestnik

Поддръжниците на конвенционалната медицина вероятно биха отрекли звуколечението като терапевтичен метод,  но той става все по-популярен в Щатите и по света. В много болници музиката се използва за поддържаща терапия при лечение на пациенти, болни от рак, както и за психологическо въздействие преди и след операции. В България засега то е малко познато, въпреки че още Петър Дънов говори за музиката като за лечебно средство.

„Има песни, с които може да се лекувате и с които и смъртта може да изгоните. Смъртта се бои и бяга от тези песни.”, пише Учителят, чиято духовна школа има последователи по целия свят. „Ако пееш по три пъти на ден, от каквато и болест да боледуваш, ще оздравееш… Музиката в света е начин за тониране на умствения, духовния и физическия живот. Ще пееш със сърцето си, ще пееш с ума си, с душата си и с духа си – ето един прекрасен квартет”, пише още Дънов.

Михаела Стойкова по време на групов сеанс. Снимка: e-vestnik

Подобни теории има и в традиционната китайска медицина, която обособява шест различни звука, влияещи положително на отделните системи от органи. Произнасянето им по няколко пъти на ден води до укрепване на тялото и духа.  Както и тонирането на  индийските, тибетските  мантри и индианските песнопения.
Мика казва, че целебни възможности имат и българските фолклорни песнопения, с който тя често насища сеансите си.

На 6 януари 2013 г., на Богоявление, Михаела ще изнесе концерт в Студио 5 в НДК, в който ще комбинира звученето на тибетските метални и кристални купи с български фолклорни песнопения.