Георги Сеганов: ЦСКА е всичко за мен!

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Разпределителят на ЦСКА Георги Сеганов бе любезен да говори пред BGvolleyball.com за това какво се случва с отбора в последно време. Треньорът на армейците Александър Попов гласува сериозно доверие през този сезон на младия талант, който се наложи като основен диригент на „червените“ и с всеки изминал мач демонстрира сериозно израстване. Сеганов говори и за кампанията „100 сърца за ЦСКА“, в която вече се включиха националният селекционер по волейбол Камило Плачи, наставникът на ПФК ЦСКА Стойчо Младенов, както и Тодор Янчев и Аспарух Никодимов от футболния тим, певицата Мария Илиева, старши-треньорът на националния отбор по баскетбол Константин Папазов и други.

– Георги, с какво чувство оставаш от завършващата 2012-та година? – Определено с добри чувства, тази година бе успешна за мен. Играх на европейско първенство с младежкия национален отбор, където станахме 7-ми, но спокойно можехме да играем и на полуфинал. На клубно ниво нещата вървят добре за мен. Радвам се, че Сашо Попов ми дава шанс да играя като титуляр в ЦСКА. Старая се по време на тренировките, опитвам се давам най-доброто от себе си и много искам да играем в евротурнирите и през следващата година.

– Как върви кампанията „100 сърца за ЦСКА“? Знаем, че в нея се включиха известни личности. – Стува ми се, че върви добре. Наистина доста хора се включиха в нея. Ние, младите волейболисти, виждаме, че тежеста пада върху нас през този сезон. Усещаме колко много фенове има този отбор и колко много хора ни подкрепят. Надявам се, че ще бъде успешна тази кампания, а ние ще радваме привържениците с много успехи.

– ЦСКА е имал доста добри волейболисти – легенди, кой от тях ти е помогнал най-много за развитието ти? – Наистина е така, аз успях да тренирам около две години с играчи като Евгени Иванов-Пушката, Теди Салпаров и много други. Винаги около Теди имаше шеги, закачки, вицове и мога да кажа само добри думи за него, страхотен човек е. Всиките са ни помагали много. На мен лично, може би най-много внимание ми е обърнал Ники Иванов, защото както знаете той играе на моя пост. Той ми даваше насоки, показвал ми е някои тънкости в играта. Определено съм научил доста от него.

– С кого от твойте съотборници сте приятели и в живота, не само на терена? – Почти с всички сме приятели. Ако трябва да назова имена, то това са Бранимир Грозданов и Красимир Георгиев. Ние тримата сме постоянно заедно, излизаме след тренировки, споделяме си всичко. Много добри приятели сме и се надявам заедно да постигнем много успехи.

– Ще те върна на мача с Левски. Как си обясняваш тази победа с 3:2, и то като се има в предвид, че в Левски играят братята Братоеви, Краси Гайдарски и доста други бивши и настоящи национали? – Мач между ЦСКА и Левски е съвсем различен от останалите срещи. Не искам да подценямвам другите тимове, но когато си на терена с екипа на ЦСКА и срещу теб играе отбора на Левски… Тръпката е доста по-голяма. Специално за последния мач мога да кажа, че при нас се усещаше напрежение, но имаше и доста повече хъс за победата. Аз така си обяснявам успеха срещу тях. Искахме да покажем, че и ние сме добри, колкото тях. Радвам се, че се получи, победата бе много важна за нас.

– Успяхме да те заснеме на трибуните по време на срещата Левски – Монтана. Тази мач беше точно преди „вечното“ дерби. Помогна ли това „шпиониране“ за мача на ЦСКА срещу Левски, успя ли да разучиш тактиката на „сините“? – (Смее се) Да, може да се каже, че помогна. Трябва да спомена, че аз имам приятели, които играят в Левски. Случва се да ходя в тяхната зала и да ги гледам без да предстои мач между двата отбора. В този случай наистина целта ми бе да видя какво правят на игрището и как да действам срещу тях.

– Няма как да не те питам с кого от Левски си приятел? – Със Златко Кьосев и Димитър Маринков. С тях сме приятели от националния отбор. Със Златко дори сме били в една стая по време на лагери.

– Какво ви каза Сашо Попов преди мача с Левски? – Говори много с нас, каза ни, че това е „вечното“ дерби и то значи много за феновете. Първия гейм го загубихме, имаше напрежение и грешки от наша страна, но след това дадохме всичко от себе си. Освен това Левски играха доста слабо, а ние се опитахме да се възползваме от това. Може и да са ни подценили малко, а може и ние да не сме им позволили да покажат на какво са способни… Няма значение, важното  е, че ги победихме.

– Изброй три от най-добрите качества на Сашо Попов? – Много труден въпрос. Не за друго, но той има много страхотни качества. Той ни казва, че ЦСКА е всичко за него и така трябва да бъде и за нас.

– Така ли е и за вас? – Да, за мен лично е така. ЦСКА ми е дал всичко в професионален план. Аз съм започнал в този клуб, в школата на отбора и треньорите ми са ми дали това, което аз показвам в момента. Благодаря им много.

– Какво не ви достигна в евротурниците тази година? – Опит не ни достигна. Няколко играчи не успяха да играят заради контузии, имаше момент, в който трудно сглобихме състава. Не знам, не се получиха нещата. Млад отбор сме, сигурен съм, че тепърва ще се развиваме и ще показваме добри игри.

– Как ще си обясниш факта, че въпреки финансовата криза, в която се намирате все пак играхте по-дълго време в евротурнирите от футболните армейци? – Факт е, че въпреки сериозната криза играхме няколко европейски срещи. Как го постигаме, това може да го каже само Сашо Попов. Не мога да говоря за проблемите във футболния ЦСКА, но при нас лично целите са винаги да играем на високо ниво. Не се задоволяваме само с мачовете в България и искаме да се развиваме, като за това помагат срещите на европейска сцена. В евротутнирите винаги има и повече публика, което няма как да не ни радва. На мачовете в България залата ни се напълни само когато ни гостуваха Левски и Марек.

– А следиш ли някой от другите спортове с марката ЦСКА? – Разбира се, следя какво става най-вече с футболния тим. Не са сред топотборите в момента, но наскоро четох, че са подписали с Мартин Камбуров, което е добре за тях. Надявам се да се справят по-добре през следващия полусезон. Пожелавам им успех.

– Да се върнем отново към волейбола. Няма как да не те питам за отказването на Матей Казийски и Радо Стойчев, как мислиш – трябва ли да отстояват позициите си или си на мнение, че да играеш за България е най-важно? – Смятам, че да играеш за националния отбор е едно от най-важните неща за един спортист. Казийски е българин и трябва да играе за националния отбор. Имаме нужда от него, но не мога да коментирам техните разногласия с федерацията. Не желая да коментирам подобно нещо.

– Трябва ли да има промяна във волейболната федерация според теб? Сашо Попов преди време говореше, че трябва да се да поставят основите на нещо ново. – Заставам зад това, което той е казал. Подобно на него и аз съм на мнение, че трябва да има промени.

– Имал ли си разговори с националния селекционер Камило Плачи, относно това да заиграеш в националния отбор? – Не, до този момент не е имало разговор. Научавам от медиите, че той е говорил за мен, но само толкова.

– Ти лично мечтаеш ли да играеш за националния отбор? – Разбира се, това ще е чест за мен и много бих се радвал да защитавам името на България.

– Какво ще пожелаеш на феновете на ЦСКА за празниците? – Пожелавам им да са живи и здрави, да се радват на нашите успехи и да не спират да ни подкрепят, защото заедно ще сме по-силни.

– Сега и едно пожелание и за всички читатели на BGvolleyball.com? – Също ще им пожелая да са живи и здрави, защото това е най-важното, а освен това… Да продължават да се интересуват от тази невероятна игра, а ние волейболистите ще се постараем да ги радваме с още повече успехи.