Коледна музика за коледно настроение от BGКласика

4
Добави коментар
paty
paty

Понеделник, 24 Декември 2012 15:03

По случай наближаващите празници ние от BGKlasika решихме да подсилим коледния Ви дух с няколко избрани от нас прекрасни изпълнения, които да Ви топлят през студените коледни дни.

Пожелаваме Ви една красива, вълшебна и музикална Коледа !

 

 

Helmut Lotti – The First Noel

 

Тhe First Noel е традиционна класическа английска коледна песен написана най вероятно през 13 век. Думата “Noëll” идва от френски и означава „Коледа“ или от латински раждане.

Мелодията е основана на популярна английска народна песен и изобразява раждането на Христос. Състои се от 6 строфи като последната призовава хората да се обединят и да пеят хваления за Бог и чудесата на неговите творения.

 

 

SLEIGH RIDE John Williams & The Boston Pops

 

SLEIGH RIDE е оркестрова пиеса написана от Лерой Андерсон през февруари 1948 година.Първоначално написана за зимните празници но в последствие придобива такава огромна популярност че е обявена от Асоциацията на Американските композитори за най-изпълняваната Коледна песен за 2010 и 2011 години.

 

 

 

ANDREW JOHNSTON – WALKING IN THE AIR

 

Изпълнение на Андрю Джонстън на популярната песен написана от Хауърд Блейк през 1982 за анимационния филм „Снежния човек“.

18 годишния безспорният талант Андрю Джонстън се прочува покрай участието си в британското шоу за таланти „Britain’s Got Talent“ през 2008 когато е едва на 13 години.

Въпреки че не печели шоуто той получава договор със звукозаписна компания и дебютния му албум оглавява британските класации.

 

 

 

Bach – Christmas Oratorio

Коледната оратория на Бах се състои от 3 кантати и е написана за Коледата на 1734г . Ораторията е разказ за Дева Мария и за раждането на Иисус. Хоралите в произведението са емоционално наситени с любов към Спасителя, Светата Дева и тяхната мисия. Музикалните части със светлата звучност на обоите и бляскавото тържество на тромпетите ще изпълнят сърцето ви с радост и коледно настроение.

 

 

 

 

BERLIOZ – L’Enfance du Christ (L’Étable de Bethléem)

L’Enfance du Christ („Детството на Христос“) е една различна, открояваща се с нежност и непринуденост творба написана от Берлиоз. Композиторът, както знаем презира традиционната религия, но нещо в библейската история за избиването на хилядите Витлеемски младенци и бягството на Светото Семейство в Египет го е впечатлило до толкова, че го е вдъхновила да създаде L’Enfance du Christ като една от най – красивите и проникновени творби за своето време.

 

 

Andrea Bocelli and Katherine Jenkins – I believe

 

Песента е написана от Ервин Дрейк, Ирвин Грахам, Джими Ширт и Ал Стилман през 1953 г. За първи път е представена от Джейн Фроман в нейното ТВ шоу и се превръща в първата песен в историята станала хит след представянето си  в телевизионно шоу. Била е написана след Корейската война и скоро след Втората Световна война за да даде надежда и вяра на хората.

 

 

Kings College, Cambridge – O Holy Night

 

„O, Holy night“ e популярна коледна песен композирана от Адолф Адам за френската поема на Пласид Капу “Minuit, chrétiens“. През 1843 г. отец Морис Жил пастор на църквата в Рокмаар, родното място на Пласид Капу, решава да възстанови органа. Знаейки Капу го моли да напише песен за да отпразнуват възстановяването на инструмента.

Така възлагат на Адолф Адам да напише песента по поемата на Капу, но поради поредица от събития не успяват да я представят през 1843г, а 4 години по-късно на 24 декември 1847г. , когато Емили Лауре я изпява за първи път в катедралата на Рокмаар.

 

 

Caballe and Carreras – Silent Night

Песента е била изпълнена за първи път на Бъдни вечер през 1818 в Парижката църква “Св. Николас”. Младият отец Озеф Мохр, който идва година по-рано от Обендорф е написал текста на “Тиха нощ” още през 1816г. Преди Коледа на 1818г той занася текста на Франц Грубер, учител и органист в близкото селище Арнсдорф, с молба да напише мелодия с акомпанимент на китара към текста. Двамата я изпълняват песента за първи път на 24 декември същата година.

 

 

Ако вие имате любими коледни класически изпълнения, които обичате да слушате по Коледа ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите под статията.

 

 

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.