Направете си нещо красиво от развалените лампички за елха

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

от GreenTech.bg на 25/12/2012

Коледа е и ако който обича да има елха в дома си за празника, вече се радва на блясъка й. Ако ли пък имате навика да си запазвате лампичките от празничната елха за следващата година, то възможно е тази година да сте установили, че те не работят. Но не бързайте да ги изхвърлите – или, ако вече сте ги нарекли за боклука, върнете ги, преди да са стигнали до контейнера. В своя публикация от декември 2009 Inhabitat ни съветва как да използваме старите лампички, за да си направим самоделни и уникални бижута.

Обеци от лампички

Какво ще ви трябва? Старите лампички от елха са ясни. Освен тях – малки халки (например от верижка или от други обеци) и френска кука – може и от стари обеци.

1. Махнете лампичките от веригата. Хванвте опластмасовия край на една лампичка и пробийте дупка в него с шило.

2. Проврете халкичка през дупката.

3. Прекарайте френската кука през пръстена и я стегнете с клещи. Повторете за другата обеца. Вече имате ново, лъскаво украшение за ушите си.

По желание: вместо халкички можете да използвате фина тел, парче т тънка жичка, дори шарен конец – всичко, което може да свърже пробитата лампичка с френската кука. По средата можете да нанижете едно или няколко мъниста.

Огърлица от лампички

Последвайте стъпки 1 и 2 за направата на обеците. След това нанижете халкичките на синджирче, кожена връв или корда. Закопчалки можете да си купите от магазин за бижута „направи-си-сам“ или кинкалерия, или да използвате закопчалки от стара или скъсана огърлица, която няма да носите.

Ето една блестяща идея: вземете целия низ от лампички и по същия начин направете бижута за прекрасните дами,  които искате да поздравите за празниците. Освен изненадата това ще донесе и друг ефект: може да ги зарази с идеята за рециклиране и повторно използване.

Публикувано в Рециклиране