Парад на редки животни в Крупник

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Благоевград. Атрактивно модно ателие за редки домашни животни спретнха стопани в симитлийското село Крупник. Изложението на породите, застрашени от изчезване бе организирано от наскоро учредената Асоциация за опазване и развъждане на редки домашни животни. Целта на организацията е запазване на старите породи домашни животни. В нея членуват и експерти от ресорните министерства.

Над 100 домашни животни дефилираха на поляната край Крупник. Десетки животновъди гордо показаха космата планинска коза, местни овчарски кучета, коне, които типично са по-дребни от отглежданите в равнината. Сред най-голямата атракция бяха група пръчове. Някои от тях са с дължина на косъма над 70 сантиметра. Те са търсени най-вече за направа на кукерски премени.

Борислав Мицов от Крупник разказа, че стопанство се гледа трудно, но няма да се откаже, защото е успял да съхрани една от най-редките породи – червена планинска коза. Породата е наследство от дедите му. Животновъдите от Симитлийско имат намерение изложбата да стане традиция. Амбицирани са да участват на национални и дори международни прояви. Вече са издали и атрактивен фермерски календар, с който да популяризират породите.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари