Изпращаме 2012-а с по-малко бебета

6
Добави коментар
yApple

София. 2012 година ще изпратим с нов спад в раждаемостта. Близо с 5000 по-малко ще са бебетата ни през тази година в сравнение с миналата. Това показват данните от националния регистър на ражданията на здравното министерство.

Малко над 70 хиляди са били бебетата през 2011 г. по данни на НСИ. В момента регистрираните раждания у нас са около 62 хиляди. Реалната им бройка обаче е малко по-голяма, тъй като лекарите имат луфт около десетина дни, в който да подават информация към националния регистър. Цифрата от 70 хиляди обаче няма как да се достигне нито с очакваните раждания в петте дни до края на годината, нито с попълването на липсващите данни от този месец. 

Средно около 5300 бебета са се раждали на месец у нас през тази година. През месец декември в регистъра досега са отбелязани 3400. Така най-вероятно след попълването на окончателните данни в началото на следващия месец броят на бебетата за 2012 г. у нас ще набъбне с още 2 хиляди и ще достигне до около 65 хиляди. Това обаче е с 5 хиляди по-малко, отколкото през миналата година. Спад в раждаемостта имаше и през 2011 г. в сравнение с предходната година. Тогава разликата отново беше 5 хиляди бебета.

В нашата болница има увеличение на новородените с около 25%, но като цяло в страната има спад, каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който сега работи като гинеколог в най-голямата АГ-болница в страната „Майчин дом“. Причината за намаляването на бебетата е в икономическата криза и влошеното социално положение на хората, категоричен е той.

Най-много бебета през 2012 г. са родени в столицата – над 14 хиляди. След това се нареждат областите Пловдив с близо 6900 и Варна с почти 4800. Най-малко пък има в региона на Габрово – 440.

11 бебета са проплакали в бургаската болница за Бъдни вечер и Коледа, съобщиха междувременно от областната клиника. В столичната АГ-болница „Света София” пък по празниците са се родили 30 отрочета. В двете най-големи пловдивски болници пък са се родили 9 бебета.