Ревюта на ресторанти, готварски рецепти, меню за разделно хранене – Коледни шапки

1
Добави коментар
ts.gigova
ts.gigova

за брауниса:
130 г пресято бяло брашно
40 г какао
200 г млечен шоколад
220 г меко масло
200 г кафява захар
4 яйца
щипка сол
ванилия
100 г бадеми
за глазурата:
80 г меко масло
200 г крем сирене
пудра захар
ягоди

Честита Коледа, скъпи приятели! Пожелавам ви много здраве, щастие, късмет и повече време, прекарано в компанията на любими хора! Усмивки и вдъхновение!

Два дни след Коледа – празничното настроение си е още тук и много ми се щеше да направя някой интересен десерт, който да изглежда като украса на масата и ето какво се получи. Всъщност това е любимото брауни, представено в малко по-различна интерпретация. Замених натуралния шоколад с млечен и добавих от най-любимата ми глазура за къпкейкове. И разбира се, червена ягодка за разкош.

В купа смесваме сухите съставки – брашното, какаото и солта. Разтопяваме шоколада на водна баня (аз използвах български фин млечен шоколад, от онзи в синята опаковка) и го оставяме да се охлади до стайна температура. През това време разбиваме мекото масло заедно със захарта, докато не получим пухкав бял крем. Добавяме и разтопения шоколад и разбъркваме. Едно по едно прибавяме и яйцата, като разбиваме добре след всяко едно. Овкусяваме с ванилията. Режем бадемите на едро и ги слагаме за няколко минути да се запекат в тиган на слаб котлон, докато започнат да променят цвета си. Добавяме брашнената смес към шоколадовата и разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Накрая изсипваме и бадемите и отново разбъркваме, така че да се разпределят равномерно.

Намазваме квадратна или правоъгълна форма с малко масло и я покриваме с хартия за печене. Изсипваме тестото в съда за печене. Дебелината на тестото трябва да е около два пръста, имайте предвид, че браунито почти няма да се надигне при печене. Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна (с обдухване) за около 20 минути.

Приготвяме глазурата като разбиваме маслото, след няколко минути добавяме и крем сиренето (аз използвах Филаделфия) и започваме да прибавяме и пудрата захар лъжица по лъжица, докато не ви допадне на вкус. Аз сложих около 5 супени лъжици. Прехвърляме крема в пош и отрязваме съвсем малко ъгълчето му, така че да получим малък отвор, който да ни позволи да направим топчетата на върха на шапката.

А сега започваме сглобяването. Ако имате малък метален пръстен, с който да изрязвате малки кръгли форми от браунито използвайте него е, аз нямах такъв, така че се задоволих с малка ракиена чашка. След като изрежете основите на шапчиците, ги покрийте с не много дебел слой от глазурата, отрежете основата на ягодите (при дръжката) и внимателно ги закрепете върху браунито. С помощта на поша шпицовайте съвсем малко количество от крема върху върха на всяка ягодка, така че да се получи нещо като помпон.

Комбинацията от ягоди и шоколад е една от най-успешните в сладкарството, така че гостите ви със сигурност ще се влюбят в този симпатичен десерт.

* Идеята за този десерт е взаимствана от блога на Ерика