Повишаване на равнището на световния океан: световен потоп не се очаква

3
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

А руски учени са убедени, че в близките няколко стотици години няма да има световен потоп.

Равнището на океана действително се повишава, но така бързо, както посочват германски учени. Специалисти следят този процес, използвайки най-нови методи за наблюдение, подчертава експертът от Института за Арктика и Антарктика в Санкт Петербург Генрих Алексеев:

– Сега се провежда наблюдение на равнището на океана от спътници. Най-разпространената оценка е 3,4 мм. годишно, съответно 34 сантиметра за целия 21 век. За Русия, за северните страни това не означава почти нищо. Но това е достатъчно много за островните държави в екваториалната тропическа зона, където кораловите острови се издигат на половин метър над равнището на океана.

Равнището на океана няма рязко да се повишава за сметка на нагряването му, тъй като глобалното затопляне се забавя, подчертава ученията. Наистина, много експерти в песимистичните си прогнози посочват топенето на ледовете. Особено това се наблюдава в Гренландия. И в същото време на по-голямата част на Антарктида се наблюдава обратния процес – ледовете се увеличават.

Световен потоп не заплашва човечеството, е убеден експертът от руския Институт по океанология Анатолий Сагалевич:

– В близките няколко стотин години нищо подобно няма да се случи, хората могат спокойно да живеят. Това са само заплахи, за което има доказателства. На Бермудските острови живее Теди Такер. Той е водолаз, на дълбочина 20 метра намерил дърво, чиято възраст е седем и половина милиони години. Т.е. за това време равнището на океана се повишило с 12 метра. Може да се изчисли, колко то се повишава за една година. Има изчисления, направени в Тихи океан, по някои планини, които се потапяли под водата. Цифрите приблизително съвпадат. Затова да се говори, че сега ще бъдат наводнени някакви низини на територията на Европа, е твърде преждевременно.

И така, световен потоп не се предвижда. Тогава защо се появяват застрашителни прогнози? Данните на германските учени бяха обявени на конференцията в Доха, където се разгоря спор около бъдещето на т.н. Киотски протокол, насочен към ограничаване на изхвърлянията на парникови газове. Такива страни, като Русия, Канада, Япония се отказаха да продължат задълженията си по Киотския протокол. Не е изключено, че заплашващите прогнози не са нищо повече от опит да се окаже натиск на онези страни, които не искат да участват в продължението на това международно споразумение.