Русия възражда ядрените „влакове-убийци“ | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Русия възражда ядрените „влакове-убийци“
Кремъл вади оръжие от съветски времена срещу американската ПРО

27 Декември 2012 11:52
0

принтирай

|

текст

 

В отговор на плановете за ПРО на САЩ в Европа Русия възражда ядрените „влакове убийци“, пише в. „Московский комсомолец“ под заглавие „На Америка ще бъде обявена релсова война“.
Изданието припомня последната пресконференция на руския президент Владимир Путин, който заяви, че ПРО на САЩ „нулира“ ракетно-ядрения потенциал на федерацията, и „фактически обяви“, че Русия ще отговори с „развитие на ударните ракетно-ядрени комплекси“. 

До момента се знае, че Русия разработва два типа такива комплекси: единият ще изстрелва тежка ракета с течно гориво, подобна на легендарната „Сатана“, другият – по-лека ракета с твърдо гориво. Наскоро обаче „най-горе“ е взето решение да бъде създаден още един тип комплекси, твърди всекидневникът.
Според негов източник от руския ракетен отрасъл в момента се работи по възстановяването на бойните железопътни ракетни комплекси (БЖРК) с ракета РТ-23УТТХ „Молодец“ (SS-24 Scalpel по класификацията на НАТО). 

Към 1991 г. Съветският съюз разполагаше с 15 влакови композиции, оборудвани с такива установки. Те останаха на въоръжение в стратегическите ракетни войски на Русия до 2005 г. Изглеждаха като обикновени влакове с хладилни, пощенско-товарни и пътнически вагони. Във всеки влак обаче имаше по три ракетни комплекса с нужния персонал и команден пункт. За едно денонощие маскираната ракетна база можеше да се придвижи на 1200 километра. За изстрелване на ракета обаче влакът трябваше да спре. 

Сред персонала на ракетните войски се говореше, че идеята за БЖРК е дошла от самите американци. Съветското разузнаване получило данни и дори снимки, доказващи, че в САЩ разработват подобен комплекс, който да се движи в подземни тунели, а в случай на нужда да излиза навън и да изстрелва стратегическа ракета „абсолютно изненадващо“ за СССР. 
Руските конструктори обаче избраха по-евтин и по-ефикасен вариант с надземни влакове. После стана ясно, че американците са отхвърлили своя проект като неефективен и просто са пробутали на Москва „дезинформация, за да поразтърсят за пореден път съветския бюджет“, а за снимките са използвали малко макетче. 

Междувременно обаче Съветският съюз вече създаде ново ядрено оръжие с ракета, носеща 10 разделящи се бойни глави с индивидуално насочване, с обсег 10 000 километра и мощност 0,43 мегатона, както и „сериозен“ противорадарен комплекс. Новината шокира американците, които бяха принудени постоянно да държат над Съветския съюз групировка от 18 шпионски сателити, а това им излизаше доста скъпо. След разпадането на СССР, САЩ веднага се погрижиха „да се отърват от това главоболие“ и в крайна сметка убедиха руските политици да се откажат от БЖРК. „Обаче се очертава Щатите пак да получат главоболие – сега вече под формата на нови БЖРК“, добавя „Московский комсомолец“. 

 

източник: БТА

Temadaily/Владимир Савов

Тагове: ПРО атомна бомба ядрено оръжие балистични ракети Русия превъоръжаване