Производителите на грозде декларират продукцията си до 15 януари 2013 г.

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Най-късно до 15 януари 2013 г. производителите на грозде, предназначено за производство на вино, трябва да декларират произведените количества продукция от последната реколта.

Това напомнят от Агенцията по лозата и виното.

От институцията уточняват, че на основание чл. 22, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки производителите на грозде, което е предназначено за производство на вино и гроздова мъст, декларират пред Териториалните звена на Изпълнителната агенция по лозата и виното произведените количества грозде от последна реколта, включително виненото грозде, предназначено за семейна консумация.

На основание чл. 8 от Европейски Регламент 436/2009г. от подаване на Декларация за произведено грозде от последната реколта са освободени гроздопроизводители, чиято площ на лозовото насаждение е по-малка от 1 дка.

При неподаване на Декларация по чл. 8 от същия регламент нарушителят, съответно гроздопроизводителят, ще бъде наказан с глоба от 500 до 1000 лв. за физически лица и от 2000 до 10 000 лв. – за юридически лица и еднолични търговци, ако не подлежат на по-тежко наказание.

Декларацията, заедно с конкретното Приложение (№ 2 или № 4), може да се получи и подаде в офиса на Териториалните звена на Изпълнителната агенция по лозата и виното.