Минчо Спасов: Дядо вади ряпа или …тиква | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Минчо Спасов: Дядо вади ряпа или …тиква
Живеем в мутренска, не в полицейска държава, твърди бившият депутат

27 Декември 2012 13:54
0

принтирай

|

текст

 

 

 

 

 

Минчо Спасов е адвокат, доктор по административно право, депутат в 39 и 40 НС от НДСВ. През февруари 2008 година става председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Всички, каквито и противоречия да са имали досега, трябва да се обединят, за да запазят България. Надявам се хората у нас да разберат, че тази „тиквата“ е обгърнала до такава степен българското пространство, българската политическа градина, че ще унищожи всички останали растения.

Спасението на България лежи върху една широка коалиция, която аз наричам ЧИБА – честни избори за България, но, може би, по-популярното и разбираемо обяснение е коалиция “ Дядо вади ряпа или …тиква“. 

Няма да давам моя оценка за това управление, а ще цитирам констатацията на европейските институции, които изследват нивата на корупция. Те определиха, че управлението на ГЕРБ е най-корумпираното, което страната е имала от 22 г. насам. Склонен съм да се съглася с изводите на Трансперънси интернешънъл и на Центъра за изследване на демокрацията, защото такова ниво на корупционни практики в България не е имало откакто аз се помня“. Това рефлектира, разбира се, върху целия икономически живот на страната и върху европейското качество на живот у нас, защото с влизането ни в ЕС, към който всички се стремяхме, си мислехме, че влизаме в една сфера на свобода, равенство, демокрация. Оказа се, че последните 4 г. ние усилено излизаме от тази зона. Обещанията на ГЕРБ в началото на мандата да се пребори с корупцията не доведоха ли до нещо друго – до полицейска държава! Аз даже не смятам, че се получи полицейска, а мутренска държава. Само ще припомня, че последните медийни разкрития показаха какви хора се назначават от премиера Бойко Борисов на ключови постове в държавата.

Покойният директор на „Спортни имоти“ се оказа един от бившите шофьори на бойковия приятел Румен Николов – Пашата. Друг негов шофьор е представител на държавата в едно от големите енергийни предприятия. Това са хора, които, може би, имат завидна биография в подземния свят, но едва ли са най-добрите държавни служители, които ще пазят националния интерес. От всичко това е заплашена и българската демокрация. Защото какви избори ще организираме ние догодина, какво състезание на 100 м ще правим, ако Борисов каже, че хронометъра ще го държи поредният шофьор на Пашата.

Вървим към диктатура усилен. Стремежът на управляващите от ГЕРБ да суспендират Изборния кодекс, да не се съобразят с препоръките, които ЕК и международните организации дадоха показва, че за опозиционните партии единствената възможност е да бойкотират самите избори, е неговото мнение. Ако вие имате една ЦИК, която свири по свирката на управляващите, когато имате един ВАС, чийто председател забрани на съдиите да броят бюлетините … какво може да очакваме. Председателят на ВАС съд и главния прокурор очевидно е, че ще работят в синхрон.

В стремежа си да защитят на всяка цена властта си виждаме, че управляващите увеличават бюджета на МВР, назначават нови полицаи, а в същото време майките и пенсионерите, миналото и бъдещето на нацията, са на 3-то и 4-то място по важност за тях. Аз бях отчаян, когато нашата петиция, на НДСВ, за детски надбавки за всяко дете беше посрещната извън парламента, с едно, бих казал, отвращение от страна на зам. председателя на социалната комисия Светлана Ангелова. Дори не бяхме допуснати в парламента, за да внесем папките с преписката. Бяхме събрали над 75 000 подписа, като събирането им по Интернет продължава и сега. А, разбирате, че демографската криза е най-важният проблем и елемент от националната сигурност. Защото, ако България, по доклад на ЦРУ, е най–бързо стопяващата се нация в света, един истински български политик трябва да признае, че това е национален приоритет № 1, а не броят на полицаите, които охраняват неговата власт.

 

източник: БГНЕС/Минчо Спасов

Тemadaily/Кирил Беспалов

Тагове: Минчо Спасов корупция Спортни имоти коментар ЦРУ доклад за България