Да уловиш Джо – огледалният шаран

2
Добави коментар
girl
girl

Точно в 4 часа сутринта, петък, консултантът на Dynamite Baits – Нермин Каро, постигна нещо, което може да бъде само сън за мнозина. Той улови 80,2lb огледален шаран.

Това, което прави този улов още по-специален е, че Нермин е предишният притежател на световния рекорд с 87lb и 3oz люспест шаран, носещ името Мари. Той живее в същото езеро, на което е уловен и Джо, което прави втори шаран 80lb+ за нашето момче.

Нермин се обади веднага в офиса ни, за да съобщи за чудесните новини и да благодари за страхотната стръв, на която рибата не е могла да устои – Dynamite Baits Robin Red топчета.

Тук той ще обясни детайлно за своя улов:

„Сезонът ми тази година започна с въпроса коя риба да бъде следващото ми предизвикателство. След като бях уловил световния рекорд за люспест шаран – Мари, с изумителните 87lb и 3оz, имаше само един избор пред мен и това беше Джо. Рибата обитаваше същото езеро и представляваше огромен огледален шаран.

Бях виждал Мари и Джо да плуват заедно един до друг в езерото и беше ясно , че кавалерът вече минаваше 35-те килограма. Гледката на тези два исполина един до друг наистина беше зашеметяваща и изгледаше почти нереална.

Бях направил няколко излета, точно преди да постигна целта си, но ми отне точно 14 нощи като цяло, за да „кепчосам“ риба с предполагаеми размери над 35 килограма и то в тези води.

Започнах риболова още през април, когато водата беше студена и се опитвах по всякакъв начин да убедя големите риби. Подхранвах с прецизно направен микс от Dynamite Baits Frenzied Mixed Particles, нарязани тигрови фъстъци, различни по размер Halibut пелети, 8мм Swim StimBetaine Green пелети и естествено брилянтните Robin Red Carp пелети в размери 8 и 12мм. Заедно с това ползвах и 15 и 20мм Robin Red топчета, за да ги привикна към избраната ми стръв.

Тази смес привлече шарана и скоро се появиха признаци, че рибата се храни уверено на петното ми. На излета ми преди да хвана Джо, имах удоволствието да го видя да преиграе над петното ми. От този момент нататък просто знаех какво следва.

В нощта преди улова всичко беше тихо и без признаци на присъствие, но аз останах убеден, въпреки това. В крайна сметка в тези води всичко, което чакаш, е само един рън. Ползвах новите Robin Red продукти от известно време и знаех, че работят. Стръвта ми се състоеше от 20мм Robin Red топчета и 15мм Robin Red Fluro Pop-Up, всичко това дипнато в Robin Red Hookbait Dip.

В 4.00 сутринта, преди това получих няколко придърпвания и пиукания от сигнализатора, достатъчно да се разбудя. Лежах там, с полуотворени очи и тъкмо се замислих, когато един от сигнализаторите ми тръгна да се разтопява. Скочих, хванах въдицата и усетих, че от другия край има една много, много тежка риба. Мигновено осъзнах, че това е или Мари, или Джо.

Борбата с такава риба е нещо невероятно, много трудно е да бъде описано.  В тези моменти си мислиш, че си закачил в някоя драка, но когато „драката“ започне да се движи, това се случва със страшна скорост. 30 минути се борих с невиждано чудовище, с надеждата, че това бе желаната от мен риба, а не Мари. На 40-тата минута имах възможността да видя за първи път рибата, която съм закачил и с огромно вълнение разпознах Джо да се движи пред мен като един хипопотам.

Рибата цепеше водата в опитите си да избяга. А в огромната ù уста 20 мм топче изглеждаше смешно малко. Та той можеше да глътне цял портокал!

С огромен късмет на моя страна, огромният огледален влезна в кепа с първия опит. Не можех да повярвам, рибата изглеждаше по-голяма, отколкото си мислех, че може да е. Чак сега почнах да се чудя, колко тежка ще се окаже.

Първото нещо, което направих, бе да потърся помощ. Да претеглите риба с такива размери сам е просто непосилно. Научих го при улова на Мари!

С няколко рибари, които бяха по това време на езерото, извадихме рибата от водата и я поставихме да дюшека. В момента, в който исполинът си почиваше там, ние просто всички застинахме и се вторачихме в това невероятно създание. Размерът му беше нещо, което трудно може да бъде описано. Дори и снимка не би могла да го разкрие.

С рибата в мрежата, закачена на теглилката, всички се загледахме да видим, колко ще закове стрелката. Тя тръгна и с главоломна скорост подмина 30-те килограма, след това 35-то… В този момент аз треперех… Какво бях хванал и къде щеше да спре стрелката? Точно в този момент теглилката застина на ужасяващите 36.3кг. Каква риба… и в какво се бях забъркал… не можех да повярвам… Това означаваше, че вече в актива си имах не само 80+ люспест шаран, но и такъв огледален.

Брат ми Емир беше с мен с фотоапарат в ръка, и както обикновено ме направи горд с изумителните снимки на рибата, които засне. След този момент, застанах във водата, за да прикрепям огромното тяло на Джо, докато събере достатъчно сили да отплува отново. Когато се изплъзна от ръцете ми с плясък, се чудех дали може да има по-удовлетворителен тип риболов от нашия. Той ме направи един наистина щастлив шаранджия!

Сега, след като рибата беше отново на свобода, ми остана да направя само още едно нещо и то бе да отворя шампанското и да се пробвам да опиша това чувство. Чувство, което ще продължи още дълго време!

Нермин Каро