Как празнуват Коледа по света

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Коледа е празник, който се празнува от милиарди хора по света. Коледният обяд е важна традиция за семействата, но ястията, които се сервират в никакъв случай не са еднакви. Тъй като местните традиции са основни за начина на празнуване, ще категоризираме избраните страни по континент. Ясно се вижда, че на Коледа хората ядат най-доброто, което им предоставя мястото, където живеят.

 

Африка

Повечето държави в Африка са мюсюлмански, но това явно не пречи на местните християни да празнуват Коледа. Населението на Гана е съставено предимно от християни, които сервират на коледната маса доста интересни ястия. Сред най-важните са фуфу и супа от бамя. Бамята е широко разпространена в Гана и логично е едно от най-консумираните растения в страната. Фуфу е друго национално ястие за страните в Централна Африка. Представлява сварени и след това сбити на каша зеленчуци, най-често маниока и местен вид банани. Всичките са местни зеленчуци, а маниоката е сигурно най-важното растение, защото дава храна на близо половин милиард хора.

 

Азия и Австралия

Азия е континентът, където има най-малко християни на глава от населението. Повечето азиатци изповядват или будизма и исляма, или местни религии. Хората празнуващи Коледа в Китай са изключително малко – около 4%, но предвид населението на Китай, това прави около 50 млн. души. Традиционните коледни ястия включват печено (или приготвено на барбекю) свинско или пилешко и супа.

Във Филипините, пък на традиционната Коледна трапеза присъстват постни ястия. Сварен ориз, сервиран в бамбук и овкусен с кокос и кафява захар. Доста екзотично звучи, нали? Филипинците приготвят жълт ориз, който може да откриете и в други държави в Югоизточна Азия, например Индонезия.

В Австралия коледната трапеза доста прилича на европейската. Като бивша английска колония, в Австралия неминуемо са се пренесли и традициите. Австралийците наблягат главно на месните ястия (за разлика от филипинците), като на масата може да видите различни видове месо, включително и морски дарове. На барбекюто често биват изпичани вкусни морски деликатеси, като скариди например. Въпреки че Австралия е остров най-често приготвяни са свинско, пилешко, телешко и агнешко, а не морските деликатеси.

 

Северна и Южна Америка

Северна и Южна Америка са изцяло християнски държави, а в Южна и Централна Америка религията е нещо наистина важно. Коледа е важен празник за местните, а сервираните ястия зависят единствено от това, какви са местните привички.

Нека започнем със САЩ, тъй като покрай филмите американските традиции са ни добре познати. Почти всички сме чували как на Коледа се събира цялото американско семейство, а на масата е прословутата печена пуйка. За гарнитура често се приготвят зеленчуци, главно картофи и тиквички.

На юг от САЩ се намира Мексико, чийто жители са особено набожни и за тях коледният обяд не е просто поредното хранене. Мексиканците обичат да сервират разнообразни ястия. Подсолена риба и салата от цвекло е любимо за празничния ден. Към салатата от цвекло може да бъдат добавени различни плодове и ядки, както и маруля. Доста свежа салата!

Продължаваме на юг и вече сме в Южна Америка и по-точно – Перу! Перуанската кухня е едно от нещата, които трябва да опитате, ако посетите страната. Царевицата е една от най-консумираните храни в Перу, но царевичните ястия учудващо не присъства в традиционната коледната трапеза! Перуанците предпочитат пуйка, придружена с пресни плодове.

Ако трябва да говорим за ревностни християни не можем да споменем само Мексико, ами и Бразилия. 200-милионната страна е една от най-големите християнски държави в света. Бразилия е тропическа страна, така че би било странно, ако на коледната маса не присъстват екзотични плодове и ядки. Основното ядене е избор между пуйка, свинско или риба – в зависимост от района където се намирате.

Ако сте посещавали Аржентина, то трябва да знаете, че в страната телешкото и говеждото месо са на особена почит. В ресторантите често могат да ви предложат голям избор от меса – аржентинците са големи майстори! Логично, говеждото е главното ястие в коледното меню. Пържолите са вкусно подправени със сготвен лук и подправки, а на гостите се предлагат и сварени яйца.

 

Европа

Оставихме Европа за накрая, тъй като европейските традиции са ни добре познати – все пак и българските имат доста общо.

 

Великобритания. Главното коледно ястия е печената пуйка. Пуйката е придружена от ястия, според вкуса на домакина, но често това са печени картофи и/или боровинков сос.

 

В Германия предпочитат на масата да присъства печена гъска с картофи. Гъската може да бъде придружена и от кисело зеле. В България пуйката (вместо гъска) със зеле, също е предпочитана за Коледа.

 

Франция. Французите също приготвят гъска, но този път гарнитурата е от печени кестени.

 

Полша. Поляците предпочитат на коледната трапеза рибните ястия. Към тях често прибавят сварени яйца и картофи. В Испания също предпочитат рибата и морските деликатеси пред пуйката и свинското.

 

От своя страна, руснаците, явно не могат да преценят какво точно искат да хапват на Коледа и затова изпичат няколко меса заедно. Най-често съставките са пуйка, гъска, патица и пилешко.

 

В Италия също предпочитат печената пуйка, заедно с паста и разбира се – хубаво вино!

 

Още по темата:

Честита Баба Марта! Защо си подаряваме мартеници?

Великден. Как празнуват Великден по света?

Великден. Как празнуват Великден по света? Втора част

Източници на информация за Как празнуват Коледа по света: