Почина индийската студентка, изнасилена групово в автобус

2
Добави коментар
mignews
mignews

23-годишната индийка, която стана жертва на групово изнасилване и тежък побой в автобус в Делхи, почина в болница в Сингапур, където беше приета за лечение в тежко състояние.  Жестокото нападение над студентката по кинезитерапия, което беше извършено на 16 декември в градския транспорт на индийската столица, предизвика вълна от протести в цялата страна, някои от които прераснаха в сблъсъци.

Шестимата нападатели изнасилили младата жена в автобус, а после я пребили с метални прътове. Накрая я изхвърлили от возилото, заедно с младия мъж, който я придружавал и който изобщо не могъл да се намеси. От насилието и побоя индийката получила тежки чревни увреждания. Тя е разказала какво се е случило в автобуса и така е потвърдила показанията на спътника й. Разследването показа, че шестимата насилници били пияни, когато превзели автобус, който не бил на работа във въпросния ден. Те обаче потеглили с него и по пътя качили двойката, която си мислела, че това е редовен автобус на градския транспорт. Последвало насилието, което потресе Индия.

Обикновено в страната изнасилванията остават незабелязани, но този път нападението над студентката породи най-яростните протести в Делхи от средата на миналата година насам, когато хората излязоха по улиците, за да демонстрират срещу корупцията в редиците на управляващите. По данни на полицията само в Делхи на всеки 18 часа се получава сигнал за изнасилване. По тази причина местните наричат столицата „град на изнасилванията”. Властите Делхи взеха засилени са мерките за сигурност заради очакваните нови, още по-бурни протести, след новината за смъртта на индийската студентка. Като предпазна мярка бяха затворени десет метростанции, спряно бе и движението по някои улици в центъра, където в предишни дни се събираха демонстранти, за да настояват за подобряване на положението с правата на жените.

Индийците настояват за смъртно наказание за извършителите на изнасилването – петима мъже на възраст от 20 до 40 години и непълнолетен, които бяха задържани няколко часа след нападението. Очаква се другата седмица да им бъде предявено официално обвинение. Министър-председателят Монмохан Сингх призна, че обществото има нужда от сериозни промени, но призова индийците да пренасочат емоциите си към конструктивни действия.  За пръв път в национален мащаб бе поведен дебат за отношението към жените и за законодателството в областта на престъпленията на сексуална основа. В Индия за много от изнасилванията изобщо не се съобщава на органите на реда, много от извършителите им остават ненаказани, а правораздаването е прекалено бавно, казват активисти.